Президентът Радев: Сложността на съвременното военно дело и технологии изисква активна позиция на българския генералитет

Малко са държавите съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания и ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово.

С тези думи президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев започна словото си пред строените стотици представители на Българската армия на жълтите павета в центъра на София на връх Гергьовден.

Затова днес, на Гергьовден, нашият народ отдава своето признание към своите воини и отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия, продължи Радев и каза: летописите пазят безчет победи на войската ни. И в най-тежките дни на изпитания, когато други са бягали от отговорност, българският войник е бил последната саможертвена преграда в защита на държавността. Затова за българина армията винаги е била символ на чест и храброст, доблест и държавност.

През последните десетилетия армията ни преживя недоимък, съкращения, политическо високомерие, но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнават своята мисия. Днес, когато окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи без развитие на собствени способности е достатъчно условие за гарантиране на сигурност. Когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред ново изпитание, да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности, ефективно и ефикасно. Тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза. Защото сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет. Защото безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре, заяви президентът Румен Радев.

След десетилетия на пренебрежения българската армия трябва да заеме достойно място в нашето общество и в системата на българската държавност. И това ще стане, категоричен бе президентът и добави, че армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност и конституционен ред. Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество, каза още той.

Чест и слава за Българската армия и за всички славни българи. Честит празник на хората с пагони! Да живее България, завърши словото си президентът Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България