Акция „Багер“ в бургаско гето Тежки машини бутнаха 35 незаконни постройки

Възрастна жена получи сърдечен пристъп в Рила, транспортираха я до болница с хеликоптер 

Кога хазната връща ДДС по европроекти

Чавушоглу: Отношенията на Турция с Европейския съюз започват да се нормализират

Йорданка Фандъкова провери новоизградена детска градина в столичния квартал „Младост“ (СНИМКИ)

Внимание! Обирджии нападат туристи в района на Акропола

Румен Петков: ПП АБВ ще сезира и „Морска администрация“ за казуса с нефтонаходището на Галата

България и страните от Вишеградската група с обща позиция в защита на фермерите срещу търговците

В 7 от резервоарите на „Мопанг“ има близо 300 литра гориво Източването ще започне в края на август

КАТ установи близо 4700 нарушения по пътищата за ден, взе над 80 книжки (ВИДЕО)

Постоянен арест за спасител от басейн, обвинен в блудство с деца

Зърнокомбайн изгоря напълно при пожар в Обединение Разследват причините за огъня

Борисов: Не съм доволен от шефката на регистъра, ще има промени до дни

Задържаха голямо количество амфетамини при спецакция в Разград, двама са в ареста

Задържаха мъж, заподозрян за убийство на 38-годишен в столичния квартал „Орландовци“

Президентът Радев: Новите рискове налагат да развиваме отбранителни способности

„В съвременната тревожна геополитическа обстановка ролята на Въоръжените ни сили за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната ще расте все повече. Днес следва да си дадем ясна сметка, че новите рискове и заплахи налагат да развиваме ефективни отбранителни способности, които да гарантират не само нашата роля на надежден и пълноценен участник в Алианса, но и да гарантират нашата собствена сигурност“.

Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на тържествена церемония на „Дондуков“ 2, на която удостои генерал-майор Андрей Боцев с висше офицерско звание „генерал-лейтенант”.

С указ на президента Радев генерал-лейтенант Андрей Боцев е назначен на длъжността началник на отбраната, съобщиха от президентския пресцентър.

Държавният глава посочи още, че времето налага да развиваме реални способности и да предприемаме решителни стъпки за повишаване на собствения отбранителен капацитет, едновременно с повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците от Алианса.

„Началникът на отбраната трябва да бъде офицер и професионалист с богат опит, преминал през всички тактически и оперативни нива на командване. Да живее с проблемите на войската и да се ползва с нейното доверие. Да има ясна визия за развитие на Въоръжените ни сили и тяхната все по-пълноценна интеграция в НАТО, и което е много важно – да има характер да ги отстоява“, категоричен бе президентът Радев.

В словото си държавният глава отбеляза натрупания безценен професионален опит и доказани командирски и лидерски качества, които генерал-лейтенант Андрей Боцев е придобил и развил по време на своя път в йерархията на Българската армия. „Убеден съм, че Вашият опит, трупан в годините по пътя Ви от командир на взвод до командир на Сухопътните войски, ще бъде залог за справянето с важните и отговорни задачи като началник на отбраната. Благодарение на вашия професионализъм и безспорно лидерство личният състав от Сухопътни войски решаваше успешно всички предизвикателства в международен и национален план“, посочи държавният глава Румен Радев.

„Убеден съм, че ще положите всички сили за модернизация на българските въоръжени сили не само по организиране на навременното и ефективно реализиране на процесите за превъоръжаване, но и за организиране и водене на ефективна реалистична бойна подготовка, отговаряща на съвременните стандарти“, подчерта в речта си президентът Румен Радев.

„Вярвам, че във Ваше лице ще нарасне ролята на военната експертиза не само като аргументирана позиция в помощ на държавното ръководство по отношение на необходимостта от ускорено увеличаване на бюджета за отбрана, но и относно повишаване на ефективността на разходване на средствата, които отиват за изграждане на бойни способности“, се обърна още президентът Радев към генерал-лейтенант Боцев.

В словото си държавният глава посочи, че е от съществено значение да бъдат предприети мерки за решаване на тревожния проблем с неокомплектоваността на военните ни формирования, както и за издигане престижа на военната професия и мотивацията на личния състав. „Българските военнослужещи заслужават високо самочувствие и заплащане, достойно за техния отговорен, тежък и рисков труд“, отбеляза още президентът Радев в словото си.

От своя страна генерал-лейтенант Андрей Боцев благодари за полученото висше офицерско звание и увери държавния глава, че българските военнослужещи ще отдадат всичките си сили за укрепване на държавността и сигурността в страната, за издигане авторитета на Българската армия.

„Аз много добре осъзнавам в каква сложна обстановка поемам поста на началник на отбраната и какви отговорности ми се възлагат при постоянно сменящата се среда на сигурност, асиметрични, международни заплахи и Ви уверявам, че ще направя всичко възможно, за да повиша бойната подготовка на Българската армия и на Въоръжените сили“, заяви в словото си генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.