Президентът Радев: Резултатът от гласуването в парламента на Македония ще доведе до още по-голяма близост между страните ни

Резултатът от проведеното на 19 октомври 2018 г. гласуване в парламента е важна стъпка за Република Македония по един дълъг исторически път. Той трябва да доведе до още по-голяма близост между нашите две страни на принципите на приятелството, добросъседството и сътрудничеството. Това заявява държавният глава Румен Радев в позиция за резултатите от проведеното гласуване в парламента на Република Македония вчера.

Македонският парламент гласува с нужните 80 гласа „за“, включително на депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, за започване на процедурата по внасяне на промени в конституцията, с които името на страната трябва да стане Северна Македония. Това е предвидено в договора с Гърция, който трябва да разреши десетилетния спор за името и да премахне пречките пред присъединяването на Македония към НАТО и ЕС.

Перспективите за развитие на двустранните ни отношения и изчистването им от идеологическите наслоения от близкото минало са от изключително значение за затвърждаване на подкрепата на Република България за интеграцията на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. Приветствам всички прояви на политическа смелост, лидерство и държавническа отговорност, които водят към сближаване между нашите две държави, се посочва още в позицията на президента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България