Президентът Радев: Свързаността на Балканите ще бъде „осакатена“, ако не успеем да обединим младите хора чрез образованието и науката

Напоследък е модерно всички на Балканите да говорим за свързаност – основно в областта на транспорта, на енергетиката, дигитализацията. Но една такава свързаност ще остане „осакатена“, ако не успеем да обединим нашите млади хора в областта на образованието и науката. Това заяви президентът Румен Радев пред участниците в Десетата конференция на Балканския физически съюз, съобщават от президентството. Тази година международният форум се проведе в София под патронажа на държавния глава.

rr_640x351

Румен Радев изрази надежда, че учените, участвали във конференцията, ще продължат да работят именно за свързаност в региона в областта на науката и образованието, а ползотворните дискусии ще поставят началото на нови партньорства.

По думите на президента, провеждането в София на форума, събрал стотици уважавани учени от Балканите, е признание за страната ни и за Съюза на физиците в България. Приветствам вашите усилия и големи постижения в една от най-всеобхватните, красиви и мощни науки. Физиката е наука, без която индустриалната революция и прогресът на човечеството не биха били възможни, посочи държавният глава.

rr3_640x383

Президентът отбеляза, че няма област от нашето ежедневие днес, в която фундаменталната и приложната физика да не присъстват и в това се състои голямата отговорност и предизвикателство пред всички учени физици, а именно да продължават прогреса на човечеството. Като пример държавният глава посочи авиацията: „Като пилот летях с огромната убеденост в себе си за безопасността и успешния изход на полета, защото стотици брилянтни умове в областта на физиката поколения наред бяха „регламентирали“ всичко в тази сложна наука“, заяви Румен Радев.

Членове на балканския съюз са националните физически организации на Албания, България, Кипър, Република Македония, Гърция, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия и Турция. В тридневния международен форум в София участваха над 400 специалисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика