Президентът Радев: Смъртта на Панде Ефтимов е загуба за цяла България

Смъртта на Панде Ефтимов е загуба за цяла България. Отиде си не само един талантлив творец, публицист и поет, но и доблестен човек, чийто живот е пример и морален урок за всички нас.

Това написа във Фейсбук държавният глава Румен Радев по повод кончината на един от най-ревностните защитници на българщината в Македония.

Историкът, поет и общественик не успя да пребори тежка болест и почина в неделя във ВМА след на 85-годишна възраст. Целият живот на Панде Ефтимов преди провъзгласяването на Македония за независима държава през 1991 година, и особено след това, е свързан с възникването и дейността на редица патриотични организации, в които членуват хора с българско самосъзнание. Той е един от инициаторите за поставяне на паметна плоча на брега на река Вардар в Скопие на героинята Мара Бунева, участва в тържествата по годишните от смъртта на полк. Борис Дрангов, на Тодор Александров и др.

Наред с това той не се отказва от своята журналистическа професия и издава книги с поезия и разкази. Носител е на редица български отличия.

Българското гражданство на Панде Ефтимов е възстановено през 2007-а година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика