Президентът Радев: Трябва да продължаваме да утвърждаваме образованието и науката като стратегически национален приоритет

Снимки: President.bg, архив

Трябва да продължаваме да утвърждаваме образованието и науката като стратегически национален приоритет и то не само като целево финансиране, а като модерна визия за икономически и културен възход на нацията. Това каза президентът Румен Радев в приветствието си на Тържественото събрание, посветено на 75 години от създаването на Съюза на учените в България.

Държавният глава заяви, че е обща мисия да се борим за равномерно разпределение на образователния и научен потенциал, за образователната и научна инфраструктура и изследователски програми в единното европейско пространство, защото без това не можем да постигнем социално-икономическо сближаване с напредналите европейски държави.

В приветствието си президентът Радев изтъкна, че като организация на личности с безспорен авторитет и в миналото, и сега Съюзът на учените в България е наложил високите стандарти и морал в науката като норма. Държавният глава поздрави Съюза на учените, че развива и укрепва академичния капацитет на страната и за усърдието, с което служи всеотдайно и отговорно на нацията чрез наука и образование. "Днес съюзът продължава своята активна дейност в динамична и политическа, и икономическа обстановка. Въпреки не дотам необходимата и желана от вас подкрепа на държавата, продължавате да привличате нови членове и да откликване на обществения интерес, защото имате кауза и тя е знанието да бъде в полза на цялото ни общество", каза още Румен Радев.

Президентът Радев връчи Почетния знак на държавния глава на председателя на Съюза на учените в България проф. Диана Петкова по повод 75 - годишнината от създаването на съюза и за цялостен принос на организацята, нейните членове и научните й секции за развитието на науката и образованието у нас.

Коментари

Задължително поле