Президентът Радев: Убиецът на Виктория Маринова трябва да понесе цялата тежест на закона

Убиецът на Виктория Маринова трябва да понесе цялата тежест на закона, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Троян, където е гост по повод 150-годишния юбилей на града. Президентът отправи призив към съдебната власт и полицията да решат бързо и справедливо случая с убитата Виктория Маринова.

Убийството на Виктория Маринова разкри двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот, заяви още Радев. Президентът изказа искрени съболезнования на семейството и близките на Виктория Маринова. „Емоциите в такива случаи не са най-добрият съветник. И разбирам, че от всяка несправедливост боли и е повод за възмущение. Но този случай разкри огромният дефицит на доверие в нашите институции – както вътре в страната, така и навън“, посочи още той.

"Очаквам органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на света, че такива престъпления в България се наказват с най-голямата строгост на закона. И не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, и за убития данъчен служител, и за десетки други убийства и посегателства над личността“, коментира държавният глава.

Фокусът на здравната реформа трябва да бъде лекуването на пациента, а не запълването и калкулацията на клинични пътеки, заяви още Радев. Попитан как ще коментира новата здравна реформа, държавният глава отговори: „Всички виждате, че здравеопазването ни е с тежка диагноза днес. Най-важното за мен е смисълът на тази реформа и къде трябва да бъде фокусът. А той трябва да бъде върху пациента. В момента недоволни са и пациентите, и лекарското съсловие. Даже стигаме до парадоксална ситуация – нашите медици да търсят реализация навън и нашите пациенти също да търсят лечение навън. Ето тук трябва да се замислим и трябва така да бъде организиран този модел, че крайната му цел да бъде лекуването на пациента, а не запълването и калкулацията на всякакви клинични пътеки.“

Радев обясни, че общество, което не осъзнава смисъла на единението, е обречено. „И според мен в днешно време от разделението на хората се хранят малцина, но бедата е обща. Помирението ни с историята е важно, за да може политическият дебат днес да фокусиран върху актуалните проблеми и бъдещето, а не да бъде подменян с изкуствено създадени проблеми и подменяни теми от миналото, защото те ще продължават да ни разделят. И искам да бъда правилно разбран – това не означава в никакъв случай индулгенция за извършени престъпления, но ние трябва да се обединим около това да се спазват законите днес. Имаме също така обща задача, която не е по-маловажна – това е борбата с бедността, с растящите неравенства, с неграмотността. Защото те продължават да раждат разединение, корупция и престъпност и така да ни отдалечават от едно общо бъдеще“, каза президентът.

Попитан как ще коментира ситуацията с „Джи Пи Груп“, Радев отговори: „Виждаме, че имаме сериозен проблем . Това, от една страна, са високите цени, а от друга – безобразното качество и по пътищата, и дори в центъра на София. За решаването на този проблем трябва да има политическа воля, но не само политическа воля за изваждане на една фирма или за нейното пускане за участие в обществени поръчки и то при вече сключени договори. Такъв тип подход поражда и много други въпроси – къде са държавните и обществени институции, къде е съдебната система. Политическата воля трябва да показва прозрачност, отговорност и отчетност, които да са в ежедневието на всяко едно управление, а не накрая, когато вече е ясно, че има проблеми. Нека да видим защо се стига до тези проблеми.

Във връзка с внасянето на предстоящия вот на недоверие в парламента от БСП, Радев обясни, че това не винаги означава сваляне на правителството. „За мен е важно да има дебат на обществено значими теми“, каза още той.

Коментари

Задължително поле