Президентът Радев: Усещаме подкрепата на Швейцария за влизането ни в Шенген

Усещаме солидната подкрепа на Швейцария за влизането на България в Шенген. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев след среща с швейцарския му колега Дорис Лойтхард.

„За мен е удоволствие да бъда домакин на федералния президент на Конфедерация Швейцария г-жа Дорис Лойтхард и на водената от нея делегация. Официалната Ви визита в нашата страна е продължение на дългогодишните отношения между Швейцария и България в дух на партньорство, разбирателство, споделени ценности и европейски дух“, заяви Радев.

По думите му въпросите, които двамата са обсъдили са не само от взаимен интерес, касаещи двустранните отношения на двете страни, но и касаещи регионалните европейски световни проблеми. Радев изрази задоволство от нарастващата активност на икономическите връзки между България и Швейцария.

„Конфедерация Швейцария е деветият поред инвеститор в България с повече от 1,8 млрд. евро за последните 20 години. Обсъдихме пътищата, по които това сътрудничество да се разширява, особено в областта на инвестициите, развиването на малките и средните предприятия, ИТ сектора“, допълни президентът и уточни, че швейцарско-българската програма е обхванала множество сфери като правосъдната реформа, върховенството на закона, сигурност, околна среда и образованието.

По думите му програмата „Домино“ е стартирала един нов подход към дуалното образование и обучение в България. „Даде много добър пример как може да свърже образованието и младите хора с интересите на бизнеса. Вашето посещение, г-жо федерален президент, идва в много важен момент за България. Точно когато поемаме председателството на Съвета на ЕС. Когато България трябва да работи така, че да координира по най-добрия начин усилията на европейските институции за запазване на единството на Съюза и за повишаване доверието на европейските граждани в тези институции. Благодарни сме на Конфедерация Швейцария, че въпреки че не е член на ЕС, вие продължавате с вашата кохезионна подкрепа“, посочи Радев.

Според него, ако няма европейска перспектива за Западните Балкани, те лесно могат да предоставят балканска перспектива на Европа.

„Обсъдихме какво е значението на България да бъде член на Шенген, защото това е начинът, по който страната ни може да допринесе за общата европейска сигурност, за контрола и защитата на външните европейски граници. В това отношение ние усещаме солидната подкрепа на Конфедерация Швейцария, за което благодарим и се надявам, че с Вашето влияние по въпроса България скоро ще бъде член на шенгенското пространство. Ценим високо усилията, които полага Вашата държава за по-голяма сигурност в Европа с участието си в различни мисии. Обсъдихме какви са перспективите за продължаване на швейцарско-българската програма, която изтича през 2019 г. и сме убедени, че тази програма трябва да продължи, защото тя носи не само средства, но и един друг модел за организация на нашето общество в различни важни сфери от нашия живот. Благодаря Ви за личния принос към разширяването на нашите отношения“, каза още българският държавен глава.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България