Президентът Румен Радев и кметът на Руен откриха паметник на Апостола (СНИМКИ)

Паметник на Апостола на свободата Васил Левски бе открит в центъра на Руен в сряда, навръх 181-ия рожден ден на великия български възрожденец. Президентът Румен Радев, заедно с кмета на общината Исмаил Осман откриха монумента.

"Малката и скромна по размери община Руен е велика по дух", заяви държавният глава и добави, че преди два месеца е получил покана от кмета Исмаил Осман за откриването на паметника. Приел веднага.

"Ако погледнем справките, ще видим, че съществуват над 150 паметника на Апостола на свободата. Много от тях са далеч извън пределите на Родината, разпръснати от Аржентина до Япония. Но днес, в деня на рождението на Васил Левски, малката, скромна по размер община Руен, но велика по дух, заема своето място в тази символична география на почитта.

За мен Вашият паметник има изключително голяма стойност", коментира президентът и продължи: "Първо, защото е издигнат с подкрепа и дарения на хората от общината и най-вече, защото е издигнат от хора, независимо от техния етнос и вяра. Вие доказвате, че големите дела могат да бъдат постигнати с малки стъпки и задружни усилия. Така както Васил Левски учеше нашите предци. Ако днес паметниците на Васил Левски се множат, то не е само от суета. Правим го, за да съхраним заветите и идеите на Апостола. Правим го, за да предадем на децата си трудните уроци на историята, да отстояват чистата и свята република, която трябва да бъде място за съгласие, братство и абсолютно равенство между всички народности. Материалното наследство на Васил Левски е повече от скромно. Неговите фотографии с времето избледняват, но неговите завети трябва да останат. Думите му трябва да се препрочитат, да вълнуват сърцата и да провокират нашата съвест. Защото написаното от Левски не винаги носи готовите отговори, които търсим, но неговите думи ни товарят и днес с огромна лична отговорност", каза още президентът.

На тържествената церемония присъстваха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, депутати от БСП и ДПС и много местни жители. Това е първият пачетник на български възрожденец в общината. Дело е на бургаския скулптор Иван Бахчеванов. Идеята за направа на паметник на Апостола е отпреди девет години и за реализацията и е работил усилено Инициатвен комитет. Средствата са от дарители и  местни жители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България