Президентът Румен Радев на конференция за отбраната: Липсата на коопериране носи 100 млрд. евро загуба на ЕС

Основните бойни системи в ЕС наброяват 178 типа, докато в САЩ те са само 30

Европейският съюз демонстрира все по-голяма решителност да поеме отговорност за собствената си сигурност. Само преди няколко дни Европейската комисия прие решение за стартиране на Европейски фонд за отбрана, който може да се превърне в двигател на развитието на отбранителната индустрия в ЕС. Това заяви президентът Румен Радев при откриването в София на Национална конференция “Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания”.

Форумът се провежда под патронажа на българския държавен глава и е първият, посветен на създаването на Европейския фонд за отбрана. Очаква се Фондът да подпомага и координира цялата политика по изследване, развой и развитие на информационните и космически технологии, производството и придобиването на отбранителна продукция, с акцент върху малките и средни предприятия.

Липсата на коопериране между страните-членки в областта на отбраната носи годишни загуби на ЕС до 100 млрд. евро. Около 80% от придобиванията и над 90% от изследванията и развоя се извършват на национална база, подчерта в изказването си президентът. Фрагментираният подход на ЕС към развоя и придобиването на основни бойни системи води също до финансови загуби, посочи още държавният глава и подчерта, че в резултат на този фрагментиран подход основните бойни системи в ЕС наброяват 178 типа, докато в САЩ те са само 30. В ЕС има 17 основни типа бойни танкове, в САЩ - само един тип. “Създавайки този фонд ЕС поема по нов път – път на интеграция и оптимизация, водещи до по-голяма конкурентоспособност и ефективност”, категоричен беше Румен Радев.

Високи гости

Политици и учени уважиха форума

По покана на президента Румен Радев специално участие в отбранителната конференция взеха Елжбета Биенковска, европейски комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия, Хорхе Домек, изпълнителен директор на Европейската агенция за отбрана (ЕАО), заместник министър-председателят Томислав Дончев, както и десетки учени и предприемачи в сферата на информационните технологии, отбраната и изследванията на космоса.

Горчиво признание

Катастрофираме с цената за новите изтребители

“Виждам желание не да се реализират проектите у нас за отбрана, а да се протакат, особено с това последно решение ние се връщаме обратно в 2011 г., когато тепърва започна процесът. Като човек участвал в тези процеси през цялото време, съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни, най-добре, ако ме питате - F- 18 нов, Юрофайтер нов, Рафал нов, F-16 нов, прекрасни самолети, но винаги сме катастрофирали с тези опити с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка”. Това заяви президентът Румен Радев след участието си в конференцията.

Хаосът е пълен

Много ще се радвам, ако правителството успее да постигне т.нар. политическа цена - отсега да ви кажа отговора: няма да стане, категоричен бе президентът. Виждал съм в последните 10 г. как много държавници са се опитвали да постигнат тази цена, никой не успя, повтори той. Тези самолети струват пари и надхвърлят чувствително финансовата рамка, която ни е определена от парламента, посочи държавният глава. Разбира се, ако са решили да дават много повече пари, аз нямам нищо против, стига да се намерят тези пари и стига да обясним на обществото, че те трябва да бъдат дадени, каза той.

Хаосът е пълен - виждам го всеки ден. Не искам да издавам търговска тайна, която самите държави депозираха със своите оферти, но тя е чувствително, много над 1,5 млрд. лв. за 8 нови самолета от типовете, които казах, коментира той вероятната цена на сделката.

Коментари

Задължително поле