Президентът Румен Радев пристига за Трифон Зарезан в Сухиндол

Президентът Румен Радев ще се включи в честванията на Трифон Зарезан в Сухиндол в четвъртък. Това потвърди Пламен Чернев, кмет на най-малката община във Великотърновска област, която е известна като българската шампания.

Празничната програма в града започна още в неделя, 10 февруари, със състезание по търкаляне на 225-литрови празни бурета. Първото място в него спечели Радослав Иванов, следван от Стефан Димитров и Стилян Дечев. Проявите продължиха в понеделник с дегустация на домашни вина и ракии, наречена “Много поколения, една традиция във всяка капка”. Във вторник, 12 февруари, във винения град гостува Иван Звездев, който измайстори различни сухиндолски кулинарни изкушения. Същия ден бе представена и книгата “Проучванията на евреите за бесилката и гроба на Васил Левски” от писателя Николай Иванов.

Тържествено заседание на Общинския съвет в Сухиндол по повод празника бе насрочено за 13 февруари в Ритуалната зала на общинската администрация. Програмата на празничния 14 февруари стартира в храма “Св. св. Петър и Павел”, където ще бъде отслужена празнична света литургия за благоденствието на община Сухиндол. Следва посрещане на гостите и събиране на участниците в шествието. То ще се отправи към източната част на града за зарязване на лозята в местността Димчански завой. Празникът ще завърши с хора на централния площад в града.

Коментари

Задължително поле