Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Президентът се срещна с носителя на Нобелова награда по химия проф. Дан Шехтман

България ще се стреми да задълбочи отношенията си с Държавата Израел в сферата на образованието, иновациите, технологиите и селското стопанство. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с проф. Дан Шехтман – носител на Нобелова награда по химия за 2011 година, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. „Благодаря Ви, че дойдохте, за да вдъхновите младите хора в България да се стремят към нови изследвания в областта на науката“, каза държавният глава.

„Осигуряването на качествено образование е от ключово значение за реализацията на пазара на труда и за пълноценната интеграция на младите хора в обществото“, подчерта държавният глава и допълни, че страната ни трябва да се адаптира към процесите на дигитализация на икономиката. “Повишаването на заетостта сред младежите ще създаде перспективи за тяхната успешна реализация тук, в България“, посочи още Румен Радев.

Проф. Дан Шехтман заяви, че качественото образование е пътят, по който поколения от хора изграждат успешна икономика в своята страна. “Това е продължителен процес и той може да бъде задвижен като се използват пълноценно вече обучените инженери и учени. Те имат силата да постигат промяна, но се нуждаят от мотивация, икономически стимули, както и от среда, която да подкрепя стартиращите проекти. Тези хора могат да станат пример за останалите”, коментира израелският учен.

Проф. Шехтман получава Нобелова награда по химия като признание за откриването на нова научна област – изучаването на т.нар. квазипериодични кристали. След първия открит от Дан Шехтман квазикристал, наречен шехтматин, са открити още стотици други и през 1992г. това открие става причина Международният съюз по кристалография да промени своето определение за кристал и да признае възможността за периодично или непериодично подреждане на кристалите.

Носителят на Нобеловата награда за химия за 2011 г. проф. Дан Шехтман е в България, за да сподели вижданията си за ролята на иновациите и предприемачеството в технологичната сфера като ключ към мира и просперитета. Той ще бъде гост на тазгодишното издание на Софийския фестивал на науката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете