На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

Президентът се срещна с носителя на Нобелова награда по химия проф. Дан Шехтман

България ще се стреми да задълбочи отношенията си с Държавата Израел в сферата на образованието, иновациите, технологиите и селското стопанство. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с проф. Дан Шехтман – носител на Нобелова награда по химия за 2011 година, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. „Благодаря Ви, че дойдохте, за да вдъхновите младите хора в България да се стремят към нови изследвания в областта на науката“, каза държавният глава.

„Осигуряването на качествено образование е от ключово значение за реализацията на пазара на труда и за пълноценната интеграция на младите хора в обществото“, подчерта държавният глава и допълни, че страната ни трябва да се адаптира към процесите на дигитализация на икономиката. “Повишаването на заетостта сред младежите ще създаде перспективи за тяхната успешна реализация тук, в България“, посочи още Румен Радев.

Проф. Дан Шехтман заяви, че качественото образование е пътят, по който поколения от хора изграждат успешна икономика в своята страна. “Това е продължителен процес и той може да бъде задвижен като се използват пълноценно вече обучените инженери и учени. Те имат силата да постигат промяна, но се нуждаят от мотивация, икономически стимули, както и от среда, която да подкрепя стартиращите проекти. Тези хора могат да станат пример за останалите“, коментира израелският учен.

Проф. Шехтман получава Нобелова награда по химия като признание за откриването на нова научна област – изучаването на т.нар. квазипериодични кристали. След първия открит от Дан Шехтман квазикристал, наречен шехтматин, са открити още стотици други и през 1992г. това открие става причина Международният съюз по кристалография да промени своето определение за кристал и да признае възможността за периодично или непериодично подреждане на кристалите.

Носителят на Нобеловата награда за химия за 2011 г. проф. Дан Шехтман е в България, за да сподели вижданията си за ролята на иновациите и предприемачеството в технологичната сфера като ключ към мира и просперитета. Той ще бъде гост на тазгодишното издание на Софийския фестивал на науката.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.