На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Президент и олигарх – лобисти на абонамент

Продължение от вчерашния брой

Лобистките ангажименти на олигархичния кръг „Капитал“ към австрийската ЕВН изобщо не свършват с щурма на Иво Прокопиев от 2010-2011 г., при който в ущърб на българските данъкоплатци са продадени миноритарните 33% дялове на държавата в трите ЕРП.

Данните на разследващите показват, че от съвместните действия на триото Прокопиев-Дянков-Трайков, които, както стана ясно от стенограма на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на 22 април 2010 г. са били предварително координирани, са нанесени загуби на хазната в размер на десетки милиона лева. При това само от приватизацията на държавния дял в ЕВН.

Когато един губи, друг със сигурност печели

В случая те са двама. Печалбата за борсовия посредник на сделката – фирмата „Булброкърс“ на Иво Прокопиев, е в размер на 1 млн. лв., а тази на австрийския купувач – десетки милиони. Парадоксално е, че фирмата на олигарха е консултант както на продавача – държавата, така и на купувача – ЕВН АГ Австрия.

„Важно обстоятелство от разследването е и фактът, че инвестиционният посредник „Булброкърс“ е въвел в заблуждение инвестиционната общност и възможните купувачи на акциите, като са посочили в проспекта невярното обстоятелство, че мажоритарният собственик ЕВН АГ Австрия няма намерение за покупка на акции след допускането им за търговия.

В действителност мажоритарният собственик на ЕВН АГ Австрия е имал такива намерения, като бившите работодатели на министър Трайков – Щефан Шишковиц и Петер Лайр (членове на управителния съвет на дружеството) са договаряли с „Булброкърс“ предстоящите действия по изкупуването на миноритарния дял на „ЕВН България Електроразпределение“ АД, съобщиха от прокуратурата на 3 януари т.г. в информацията за привличането като обвиняем на бившия министър Трайчо Трайков.

Лобизъм на абонамент

Историята с лобистката роля на Прокопиев в полза на ЕВН АГ Австрия далеч не приключва с „перфектната“ за него и за австрийците сделка. По скоро става въпрос за класически пример за „лобизъм на абонамент“. Този път сме свидетели на користни действия не само от Прокопиев и контролираните от него поръчкови медии бухалки, а с включването в лобистката схема дори и на президента Росен Плевнелиев.

В началото на 2014 г. държавата дава знак, че ако трите ЕРП – ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН – не изплатят дължимото на НЕК, може и да последва отнемане на лицензите им. Както и през 2010 г., когато службите проверяват ЕРП-тата, така и в тази ситуация – медиите на олигархичния кръг „Капитал“ атакуват държавните органи и открито лобират в защита на интереса на енергийните монополисти.

Безпрецедентно – на 20 март 2014 г. във Виена пристига лично президентът Росен Плевнелиев – формално за да се срещне с австрийския си колега Хайнц Фишер, а и за да изнесе лекция пред Виенския икономически форум, в чието ръководство участват представители на компанията собственик на едно от ЕРП-тата у нас – австрийското ЕВН. Държавният глава провежда среща „на четири очи“ с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц, за която от прессекретариата на „Дондуков“ 2 не информират обществеността. По-късно дори Народното събрание прави опит да разследва тайната хотелска среща на Плевнелиев, който също „изненадващо“ се обявява в защита на интересите на ЕВН и другите две ЕРП.

Какво представлява лобизъм от най-високо политическо ниво, лесно можем да разберем не от друг, а лично от ментора на отиващия си президент – Кръстника на олигархичния кръг „Капитал“ Иво Прокопиев. Месец и половина след рандевуто на президента с шефа на ЕВН във Виена, което незнайно защо не бе последвано от процедура по импийчмънт на Плевнелиев, Прокопиев спуска нареждания до главните редактори на поръчковите си медии бухалки и лично до жена си Галя Прокопиева, от които става ясно, че както през 2010-2011 г., така и през 2014 г. олигархът открито работи в интерес на австрийската ЕВН.

Мейлът, който казва всичко…

13-15-mail1На 6 май 2014 г. от личната си електронна поща ivo.prokopiev@gmail.com олигархът изпраща мейл, който започва с твърдението: „По потвърдена от два източника информация – среща на Бобева (вицепремиерът Даниела Бобева – б.р.) с посланици от ЕС седмицата преди този уикенд и източник на ЕВН от МИЕТ, има план лицензите на трите ЕРП да се отнемат на 15 май, непосредствено преди изборите (изборите за европейски депутати – б.р.).“

В писмото си Прокопиев развива тезата, че „национализацията“ на ЕРП-тата ще ощети инвестициите във ВЕИ, т.е. него самия и други свързани с олигархичния кръг „Капитал“ производители на „зелена“ енергия. Прокопиев споменава два пъти ЕВН, но нито веднъж останалите две ЕРП. След като информира служителите си за „потвърдената“ от два източника информация, единият от които е от… ЕВН, олигархът нарежда организирането на лавина от лобистки статии в защита на интересите на енергийните монополисти, като за допълнителна информация трябва да се търси представител на… ЕВН, разбира се. „Търсете… Калина Трифонова от ЕВН е на разположение за неофициален коментар, търсете и другите ЕРП“, пише Прокопиев. Понастоящем Трифонова е заместник-председател на УС на „ЕВН България“, а нейни имиджови интервюта се срещат именно в поръчковите издания на обвинения за приватизацията на ЕВН Иво Прокопиев.

От мейла на олигарха до шефовете в медийните му бухалки безусловно става ясен и механизмът на работата на изданията на „Икономедиа“, когато става въпрос да се обслужи нечий лобистки интерес и не само: „Подгответе серия от статии за Дейли през седмицата и нещо обобщаващо за седмичния К („Капитал“ – б.р.). В Дневник е хубаво да излезе сценарият в началото, после както Вели (Велислава Попова – главен редактор на сайта „Дневник“ – б.р.) прецени, според развитието с мнения и коментари. Може би Дневник да се фокусира върху политическата страна.

Медиапул също пишат по темата. Те знаеха за срещата с посланиците. Май интерес е проявил и Уолстрийт Джърнъл. Предполагам тук на място Ройтерс и Блумбърг ще са активни, защото е голяма и има много засегнати.

13-15-mail2Потърсете и политическите сили – ГЕРБ и РБ. За тях това също е възможност за изява и радикализация, предполагам поне РБ ще реагират, защото за тях няма потенциални вреди.

Търсете също и ЕК, ето пак телефона на говорителката на Йотингер (През 2014 г. Йотингер е еврокомисар по енергетиката – б.р.) – Сабине Бергер (+32460792792). Предстои вероятно втора среща между Стойнев и Йотингер по тази тема и Южен поток, преди да се вземат решителните действия. Важно е те как ще коментират. Да се пробваме да намерим писмото на Йотингер до Стойнев. Може би евродепутатите от ГЕРБ и РБ го имат. Пробвайте и от офиса на Кристалина Георгиева да го потърсите.“
Финалът на мейла от май 2014 г. разкрива и друга истина, станала публично известна едва миналата година – освен че е имал сериозно количество министри в първото правителство на ГЕРБ, освен, че е знаел как темата ще „радикализира“ реформаторите, Прокопиев е разполагал и с конфиденциална информация на Европейската комисия, която очевидно му е осигурявана от неговия персонален еврокомисар в лицето на изгонената от Брюксел Кристалина Георгиева.

Днес всички те – Дянков, Трайков, Георгиева, Плевнелиев – вече са в историята, те са ненужни, заради това са и заменени. На преден план Кръстника на олигархичния кръг „Капитал“ прокарва нова марионетка – провален бивш правосъден министър и адвокат с отнети права – Христо Иванов, номинален лидер на партията на Иво Прокопиев „Да, България“, чиято единствена задача е да го брани от обвиненията на прокуратурата, като това за приватизацията на ЕВН.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Мдааа, у нас в държавата си имаме мафия, ама българите направо ни направиха на пионерчета – там просто мафията си има държава!!!!

  2. Тези направо ни “скриха шайбата” – щом и президентът им Плевнелиев е в играта – нямат стигане!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.