През зимата затварят пътища само при добра стиковка на службите

Областният на Бургас поиска всяка община да има място за настаняване на нуждаещи се хора

Пътищата в региона да се затварят при строга координация между отговорните служби, поиска областният управител Вълчо Чолаков на среща с представители на институциите във връзка с предстоящия зимен сезон. Той настоя още за осигуряване на по-засилен контрол от досегашния, който да гарантира, че в опасни участъци няма да има навлизане на автомобили. Областният управител изиска такива мерки да бъдат широко медийно оповестени предварително, за да се избегне липса на информация сред хората. Във всяка една община да има подготвени и оборудвани помещения за настаняване на хора при нужда, разпореди още Чолаков.

Общините имат сключени договори или са в процедура по сключване на такива с фирми, осигуряващи снегопочистване. Областно пътно управление е извършило проверки на фирмите, почистващи републиканската пътна мрежа. Налични са необходимите инертни материали, луга и сол, осигурени са 6 км снегозащитни ограждения, които ще бъдат поставени на места с обичайно силно снегонавяване. По искане на областния управител снегозадържащи съоръжения са осигурени и във всички населени места на територията на община Бургас. Чолаков изиска и останалите общини да се оборудват с такива.

Обект на проверка в област Бургас са били 230 язовира – големи или такива, за които се знае, че са проблемни. Проверките са приключили с 22 акта за нарушения, от които 9 са с влезли в сила наказателни постановления.

Констатациите на проверяващите са, че към настоящия момент всички язовири са почти празни или много под нивото си. Кметовете на кметства и отговорните институции да реагират с внезапни проверки, на място, при всеки сигнал за завишено ниво на води във водоемите, разпореди още областният управител.

Изцяло реконструирани и възстановени сa и 2 участъка по поречието на река Средецка, които години създават проблеми

на местното население, информираха от Напоителни системи.

Актуализирани са списъците с болни на хемодиализа, резервът с кръв и плазма към днешна дата е запълнен. Училищата и детските градина са оборудвани с необходимите отоплителни материали. Зареждане на населението с дърва за огрев, в

по малките населени места, е във фаза на приключване.

И тази година Областният кризисен щаб ще може да проследява движението на снегопочистващата техника по републиканската пътна мрежа. Достъп до видеонаблюдението от по-широк формат институции бе едно от нещата, които Вълчо Чолаков издейства още в началото на мандата си и което подобри значително работата на службите.

Сред проблемите, върху които продължава да работи областният управител е осигуряване на допълнителна тежка техника, която да изтегля по-бързо закъсали на пътната мрежа автомобили.

От областния щаб за борба с бедствията апелират към водачите на автомобили да се оборудват за движение при зимни условия, както и да спазват правилата за пътна безопасност.

Коментари

Задължително поле