На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

През май започва ремонт на фасадите на пет къщи в Бургас Сградите се намират на пешеходната улица "Алеко Богориди"

През май започва поетапното ремонтиране на първите пет сгради на улица „Алеко Богориди“ в Бургас. От Община Бургас са изготвили архитектурните проекти за възстановяване на автентичния им облик. Четири от постройките се намират в участъка между улиците „Възраждане“ и „Михаил Лермонтов“, а петата е сградата на улица „Антим I“ № 35. Неразделна част от проектната документация са обяснителна записка и количествено-стойностна сметка за предвидените за извършване ремонтни дейности и време за изпълнението им.

В момента се разработва график на изпълнение на строителните работи, тъй като Община Бургас ще ремонтира сградите поетапно. Очакванията са възстановителните дейности да започнат още през май като първа ще бъде постройката на улица „Михаил Лермонтов“ № 26. Втора в списъка ще бъде сградата на улица „Алеко Богориди“ № 10. Останалите три – „Алеко Богориди“ № 6, 8 и „Антим“ № 35, са паметници на културата и проектите за ремонт на старите им фасади са изпратени за съгласуване в Министерството на културата.

Собствениците на сградите активно участваха в процеса на проектиране и подробно са запознати с проектите, като им е предоставена възможност за избор сами да извършат строителните работи по фасадите или общинското предприятие „Общински имоти“ да ги ремонтира, а те да възстановят вложените средства.

След като ремонтира емблематичния булевард „Алеко Богориди“ през 2018-та година, сега усилията на Община Бургас за насочени към връщане духа и архитектурния силует на стария Бургас, като възстанови занемарените улични фасади по най-пешеходната и туристическа централна улица „Алеко Богориди“ до Приморски парк, откъдето преминават хиляди туристи и гости на града всяка година. Освен фактa, че неремонтираните с години покриви и фасади нарушават общото възприятие и не се вписват в ансамбъла на градската среда, занемареното им физическо състояние носи опасност от падащи части от мазилки и други фасадни елементи, което застрашава живота и здравето на преминаващите в непосредствена близост до тях.

Причината, значителна част от сградите да са в лошо състояние, е възникналата в годините съсобственост, като част от собствениците са извън страната, което затруднява и прави невъзможно извършване на необходимите действия по направените предписания.

Община Бургас е констатирала, че сградите се нуждаят от ремонт на фасадите, включващ мазилкова декорация, облицовки, покривни покрития, обшивки и др. При изпълнение на ремонтните работи цветовото решение на фасадите, растерът и детайлите на дограмата ще бъдат максимално съобразени с оригиналните характеристики на сградите и общия силует.

Всички дейности на Община Бургас по възстановяване на естетическите характеристики на уличните фасади на сгради в центъра на града са съобразени и с предвидените за ремонт сгради по „Алеко Богориди“ и „Александровска“, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2010 г. В синхрон с Община Бургас, собственици на сгради по улица „Алеко Богориди“ самостоятелно са предприели действия по изготвяне на проекти и ремонт. Собствениците на постройката, която се намира на ъгъла на улица „Възраждане“ и „Алеко Богориди“, вече имат изработен проект и също ще стартират скоро време възстановителни дейности на фасадата на зданието.

В момента Община Бургас подготвя заданията за проектиране на следващите пет сгради по „Алеко Богориди“ и „Александровска“. Целта на общинската администрация е да приложи интегриран подход, с който чрез финансиране от различни източници да се получи общо и завършено архитектурно решение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.