МЗ: Религиозните общности ще подкрепят донорството на органи при настъпила мозъчна смърт

Пускат безплатен интернет на публични места в Търново

Председателят на апелативния спецсъд отхвърли констатациите в доклада на ревизорките от ВКС Ако апелативните спецсъдии не са се произнесли незабавно, би могло да се създаде опасен прецедент и риск от укриване на Иванчева и Петрова, пише Георги Ушев до върховните съдии и Съдийската колегия на ВСС

Дейзи Ланг гледа бокс с Холи Бери

Властите в Египет забраниха продажбата на жълти жилетки

Вандали унищожиха част от коледната украса в Сливен

Три институции предотвратиха производството на дрога за 6 млрд. долара Белгиец и холандец отиват на съд за контрабанда на над 16 тона прекурсори

ГИТ ще проверява предприятията според рисковия им потенциал Оценените като най-рискови ще се посещават от инспекторите поне веднъж годишно

Строители скъсаха 10-киловолтов кабел в София, оставиха без ток 1800 домакинства и фирми

Москва – първа по задръствания сред европейските столици

Средният осигурителен доход за октомври е 901,26 лева

„Тайм“ определи журналисти – „пазители на истината“ за Личности на годината Сред тях е убитият в саудитското консулство в Истанбул Джамал Хашоги

Евгени Крусев получи обвинение за длъжностно престъпление

Децата на Благоевград творят в Коледни ателиета

118 млн. лв. бонуси са раздадени в държавната администрация Информацията беше събрана от БСП по реда на писмения парламентарен контрол

През 2017 г. с 11 милиона тона повече е добивът в минната индустрия Заплатите в сектора не спират да растат и достигнаха 18 414 лв. годишно

Снимки: Пламен Стоименов
08-1
Енергийният министър Теменужка Петкова награди инж. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг“ със специално отличие за принос в бранша по повод 65-тата годишнина на компанията, която честваха през 2017 година.

С 11 милиона тона повече добив през 2017 г. и увеличение на количествата при почти всички отрасли отчита минната индустрия у нас. Предприятията в бранша са прибрали „реколта“ от 108,69 млн. тона суровини, като най-съществено е увеличението при индустриалните минерали с 37%. Данните изнесе инж. Николай Вълканов, председател на Минната камара по повод „Деня на миньора“.

Фирмите в добивната промишленост са произвели с 9% повече продукция през 2018 г., спрямо 2017 г., която достига 2,7 млрд. лв. Сериозно увеличение има и при добива на инертни и строителни материали с 18%. Въгледобивът също нараства – с 10% спрямо предходната година, а рудодобивът се покачва с 1%.

България заема водеща позиция в европейския добив – на трето място сме по добив на мед, на четвърто по добив на злато и на пето по добив на лигнитни въглища. Експлоатираните находища на подземни богатства в България се простират на 1677,53 хиляди декара или само на 1,5% от територията на страната. Концесиите за добив към май 2018 г. са общо 448 броя. Действащи  разрешения за търсене или проучване проучвания са 96.

Годишната заплата в бранша не спира да расте през последните години, като в момента е на ниво от 18 414 лв., при средна 12 563 лв. за страната. Професията крие рискове, но добрите практики в бранша водят и до тенденция за спад на трудовите злополуки. През 2017 г. е отчетено най-ниското ниво за последните седем години – 126 броя. Загубените календарни дни в отрасъла също са значително по-малко спрямо 2016 г. – 8501 дни.

Броят на работещите в добивната промишленост намалява, но въпреки това, произведената продукция на един зает расте и остава 2,5 пъти по-висока от средната за индустрията.

През последните години се забелязва тенденция към дигитализация. Водещите компании в сектора работят усилено и внедряват нови цифрови технологии за повишаване на безопасността на труда и повишаване на ефективността на производствените процеси.

Износът в сектора през 2017 г. бележи ръст със 17%, а вносът нараства с цели 45%. За чужбина предприятията изнасят предимно индустриални материали – цимент, вар, каолин, метали, в това число и благородни в размер на 3616 хил. тона годишно. Вносът на горива е най-изявен, а при металите – импортът на медни руди и техните концентрати е водещ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Заплата бруто или нето е? Защото аз съм обикновен продавач-консултант, не работещ в голям град и съм на 1300 лв. нетна заплата, което е близо 16 000 лв. годишно, а тези хора работят при изключително трудни условия, често и под земята, че и на нощни смени и заплати от 18 000 лв., особено ако са брутни, са направо СМЕШНИ!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.