През 2020 г ще е готов първият патрулен кораб за ВМС

През 2020 г. трябва да е готов първият от двата многоцелеви патрулни кораби за Военноморските сили, съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Срокът за построяването им е петгодишен, като първият трябва да е готов в края на третата година, уточни той.

Военният монистър Красимир Каракачанов -на ритуала за тържествено честване на 120 години от създаването на Военноморска база Варна

Българската фирма МТГ "Делфин" АД е удовлетворила изискванията, поставени за придобиване на патрулни кораби за Военноморските сили.Такъв е изводът от работата на междуведомствената работна група по проекта за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб, назначена със заповед на министър-председателя, съобщиха в четвъртък от МО.Качественото изпълнение на проекта и трансферът на високи технологии се гарантират от рамковите споразумения на МТГ „Делфин“ с 5 водещи компании, чиито продукти са утвърдени на световния пазар. Това са „Thales“ с нейните клонове в Холандия, Франция и Германия, немската „Diehl Defens“, италианската „Leonardo“, френската MBDA и „Rheinmetall“ (Швейцария и Германия).

Военният монистър Красимир Каракачанов -на ритуала за тържествено честване на 120 години от създаването на Военноморска база Варна

Избраната фирма има капацитет за изграждане на корабите. Оценени са 932 характеристики при офертата, като всички напълно удовлетворяват, а 40 на сто от тях значително надхвърлят техническите изисквания за изграждането на корабите, допълни командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

Министър Красимир Каракачанов и зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов присъстваха на тържественото честване на 120-годишнината от създаване на Военноморската база във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България