Преизбраха Роберта Мецола за председател на Европейския парламент

Снимка: Архив

Роберта Мецола беше преизбрана за председател на Европейския парламент за следващите две години и половина, съобщават от Euronews. 

При гласуване, проведено във вторник сутринта, 45-годишната Мецола от Малта си осигури 562 гласа "за" от 623 бюлетини, подадени от новоизбраните депутати - комфортна победа, която лесно надминава необходимото мнозинство.

„С вашата подкрепа ще продължа да работя неуморно, за да обединявам хората. Това трябва да е съвет, който не може да се страхува да води и да променя“, каза християндемократът в обръщението си преди гласуването, обещавайки да насърчи атмосфера на „дебат“ и "уважение".

„Това трябва да е силен парламент в силен Съюз“, продължи тя. „Не можем да приемем, че ролята ни на парламентаристи е размита."

Ирене Монтеро, символичният претендент, представен от левицата, събра само 61 гласа.

Резултатът отразява нарастващия профил на Мецола като прагматичен лидер, желаещ и способен да работи със сили от целия политически спектър и затвърждава нейните акредитиви като една от най-видните фигури в дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).

Тя беше избрана за първи път през януари 2022 г., след внезапната смърт на нейния предшественик Давид Сасоли. Нейното издигане беше момент на пробив за Малта, която, като най-малката държава в ЕС, никога не е виждала свой гражданин на толкова висока позиция.

Оттогава Мецола възприе активен подход към ролята си на президент, пътувайки из европейските столици, за да задълбочи личните си връзки с правителствени ръководители и да обясни на гражданите често неразбраната роля на парламента.

През десетия си мандат Европейският парламент ще разполага със 720 места, с 15 повече, отколкото в края на предходния парламентарен мандат. 54 % от членовете на ЕП са новоизбрани (през 2019 г. делът на новоизбраните членове на ЕП е 61 %), а 39% са жени (в сравнение с 40 % през 2019 г.).

Лена Шилинг (Зелените/ЕСА, Австрия) (на 23 години) е най-младият член на ЕП, а Леолука Орландо (Зелените/ЕСА, Италия) (на 77 години) е най-възрастният.

В началото на десетия мандат има осем политически групи, една повече от предишния парламентарен мандат. 33 членове на ЕП остават независими.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа