Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разгради закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: На четвърто място сме в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

Прекият избор на лидер на БСП разтревожи партийните лобита

Въпреки минусовите температури и снега, кампанията на БСП за 49-ия конгрес стартира в цялата страна. Във всички области се провеждат срещи за обсъждане на новите идеи в платформата на партията и предложените от председателя Корнелия Нинова промени в устава на партията. Според добре запознати с конкретните текстове, заложени в програмата,този път БСП предлага различна, модерна лява политика, под формата на Национален план за развитие на България. Тя среща одобрение в структурите и сред симпатизантите.

Сериозна дискусия с аргументи „за“ и „против“ се води във всички общински организации за промяната вътре в партията,предложена от Корнелия Нинова. Най-голяма подкрепа събира идеята за налагане на мандатност за народните представители. Тя предвижда, който има 12 години стаж като народен представител, да не бъде издиган повече за такъв.Изглежда БСП е узряла за тази идея и добре разбира,че трябва да предложи на обществото обновление в редиците си. Допълнителен аргумент в тази посока дава избирането на Румен Радев за президент, който е приеман като ново, необременено от прехода лице и с това се обяснява част от успеха му.

По-проблемно се оказва предложението председателя на БСП да се избира пряко от всички членове на партията,а не от конгреса. Има мнения,че с това БСП ще се превърне в лидерска партия. Привържениците на прекия избор оборват скептиците с аргумента,че на председателя не се дават никакви нови права. Всички важни решения се взимат от колективните органи на партията. Освен това и за лидера на БСП мандатите са ограничени до два.

В тесен кръг Корнелия Нинова споделила, че една от причините да предложи това е желанието да освободи бъдещия председател от зависимости. За никого в партията не е тайна,че на конгрес, пет шест души и лобитата се сговарят, кого да подкрепят за председател. Това няма да се получава ако изборът се прави от всеки член на партията. Старите играчи обаче не искат да изпуснат тази възможност и срещу идеята се организира съпротива.

Определено Корнелия Нинова излезе от контрол и това изнервя лобитата, коментира партиен активист. След победата на Радев,който е лично предложение на председателя на БСП, противниците й не смеят да се опълчат явно,но може да създадат проблем на конгреса. Видно е обаче,че от успеха на тези промени,зависи и успехът на БСП на предсрочните избори.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Те от десетилетия предлагат “обновления” в редиците си. СтаниШЕФ беше “обновление”, което след провалът си като премиер се намърда в европейското ляво и ни се чу, ни се видя повече. За толкова години една свястна идея нямат, а разчитат на “стари шлагери”. То се и вижда на изборите (от избори на избори все по-лоши резултати). Избирателите им не само,че измират заради възрастта ами и “новите” пенсионери си имат свой предпочитания и широк мироглед. Не са слепи както бабите и дядовците от комунизма.

  1. Петро щом привържениците на БСП са измрели или са на доизживяване какво те интересуват вече?Гледай си твоите и на Тиквуна проблемите.

   1. Не се заяждам СерГЕЙ, но Петро е написал, че ИЗМИРАТ, а не, че вече са измрели. За доизживяване въобще не е споменал… Та мисълта ми е, че основното оръжие на манипулаторите е да обвинят някой, че е казал нещо, после да оборят измисления довод и така да прикрият осраните си гащи. Апропо, ако вече бяха измрели, доста от проблемите на България ще отпаднат от самосебе си. Но ще трябва да почакаме още 10-15 годинки….

 2. А ти ми приличаш на куха лейка, koko4ko или каквото и там се наричаш. Корнелия е повече пич от повечето мъже. Пожарникаря даже не вриза в класацията.
  За инфо – бабите и дядовците от комунизма са построили тази страна, която още малко ще се нарича България, щото такива недоразумения като вас се дерат да вият “комунисти”, “антикомунисти”, “сини”, “червени”, “пембени”, “левски”, ЦСКА, докато хиените я съсипаха. Делете се, бе хора, делете се на наши и ваши, докато не остане никой.

  1. И какво, казваш са построили? Това, че ограбиха пенсионните фондове на хората, това, че ползваха земите ни 45 години безвъзмездно, а в последствие ни ограбиха при връщането, в това, че построиха под давление на Москва икономически неефективни мастодонти, като Кремиковци, ОЗЗУ Стара Загора и т.н., които в нормални условия и без дотации няма как да съществуват, това, че за 45 години построиха само една магистрала и то до половината, това, че държаха по 3 000 лева от всяко домакинство по над 15 години БЕЗ ЛИХВА, като залог, че един ден ще имаме кола и апартамент? Да та ева в строителя!

  2. Допълнение: Преди 9.9.44-та сме имали АВИАЦИОНЕН завод, завод за мотоциклети и велосипеди, развита железница НА ЕВРОПЕЙСКО РАВНИЩЕ… Всичко това в РАЗРУШЕНО, драги ми Смехурко, а ти за строежи ми говориш… Комунистите работеха единствено с устата – да лъжат хората и да лижат задниците на началството. Останалото е пропаганда за младите, които няма как да знаят, какво беше в действителност!

 3. За промяна в Партията се говори от преди 1989 година. Лилов, Джуров и Луканов заговориха, но не можаха да излезат от блатото, в което ги остави Живков. Следващите, които се пъчеха с промяна бяха Виеднов и Премянов, но тяхното блато се оказа по-голямо. Промяната се опита да направи и Гоце, но той се оплете в обяснения агент ли е или напротив и взе че стана президент. След Гоце дойде Серго, който се опита да направи промяната с царя, но де се е чувало цар да промени комунистите и сега чакаме следващата промяна.

 4. Комсомолците пак ше си изберат протежето на И.Костов “другарката” Курнелия Нинова.

 5. И на Свинаря на Гоце е протеже тази женичка, и на самия Гоце, и с Бай Туй е в сговор. Само с БСП не е.

 6. Браво , момчета , добре ви е жилнала Нинова , това не се прощава . Ще полаете малко и ще ви мине . Браво на Корнелия Нинова , само така !

Отговорете