Прекратиха две дела за отнемане на имущество за близо половин милион лева

Снимка: Архив

Исковете срещу бивша варненска съдийка и добричко семейство падат заради неспазени срокове

Добричкият окръжен съд прекрати две дела за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, за близо половин милион лева. Причината са неспазени от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ законови срокове, в които би трябвало да започне и да приключи процедурата по проверката на нечие имущество.

Първият предявен от комисията иск бе срещу бившата председателка на Варненския административен съд Анелия Цветкова. На 7 октомври 2015 г. тя бе осъдена условно за получен през юли 2008 г. подкуп от 10 000 лв., за да реши дело в полза на фирма. При ревизия на доходите на съдийката и бившия й съпруг за периода 1984-2008 г. от КПКОНПИ установили несъответствия между тях и разходите на семейството и завели дело за 153 548 лв. с мотива, че парите може да са придобити от престъпна дейност преди ареста на Цветкова. Другото дело е срещу обвинен в данъчни престъпления добрички бизнесмен, съпруга му и дружество, на което е бил едноличен собственик през 2010 и 2011 г., като искът е за отнемане на имущество за 342 662 лв.

Съдебните състави и по двете дела обаче преценили, че комисията е загубила право на претенции, защото не е спазила задължителните срокове, в които трябва да започне и приключи процедурата по проверката на имуществото на проверяваните лица. В случая със съдийката искът бил внесен почти 7 г. след изтичането на законовия срок, а по другото дело било просрочено решението за започване на проверка, посочват магистратите. Определенията съответстват на решение на Върховния касационен съд, постановено в началото на тази година по идентично гражданско дело, уточниха от добричкия съд. Преди дни негов състав прекрати още едно дело за отнемане на имущество за 310 818 лв. Определенията могат да се обжалват пред Апелативния съд във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право