Прекратиха производството срещу шофьор, убил пешеходец на пътя

Вратичката е намерена в една съдебно-техническа експертиза

Шофьор, който докато се движи с доказана скорост от 62 км/час при ограничение от 30 км е убил пешеходец,   се е измъкнал от правосъдието, пише Марица.  Вратичката е една съдебно-техническа експертиза, която доказва, че ударът не би бил фатален за блъснатия само ако водачът е карал с под 16 км/час. А при лимит от 30 км/час за този участък той не е бил длъжен да шофира с двойно по-ниска скорост и следователно, когато е помел излезлия на платното човек, не е извършил престъпление. С този мотив наказателното производство срещу Димитър Пелтеков е прекратено.

Но тъй като след катастрофата той бяга от произшествието и прави опит да заличи следите по колата, близките на загиналия Димитър Магов сезират прокуратурата за факта, че Пелтеков дори не е опитал да окаже помощ. Това също е престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда затвор до 1 година или пробация. Пелтеков обаче е с чисто съдебно минало, затова е освободен от наказателна отговорност и санкциониран с една глоба от 3000 лв. „Какво значи това, убитите не са ли с чисто съдебно минало? Смешно е един човешки живот да бъде оценен на 3000 лв., всъщност е трагично”, казва Долорес - вдовицата на загиналия пешеходец Магов. Тя не се е отказала да търси правосъдие и се надява следващата инстанция - Пловдивският окръжен съд, да ревизира поне решението на Районния за паричната санкция.

„Марица” следи случая от самото начало. Преди месец ви информирахме, че на този етап водачът се разминава с една глоба. След тази публикация Долорес Магова се свърза с редакцията, за да покаже всички документи, с които разполага.

На 15 октомври 2014 г. съпругът  е на работа в металургична фирма в район „Южен”. В края на работния ден  се обажда, че ще остане да поработи още 2 часа. Към 19.30 си тръгва, обажда  се отново по телефона и около 20 часа вече върви по ул. „Петър Динеков”. В един момент слиза на платното и така го блъска колата „Фолксваген Голф” на Пелтеков. След секунди шофьорът бяга от мястото на инцидента. Очевидец звъни на телефон 112, Магов е откаран в болница, но травмите му са тежки и в 21.25 той умира. Следващото обаждане към Долорес е с фаталната новина.

На следващия ден Пелтеков сменя счупеното след удара предно обзорно стъкло и инструктира двамата си приятели, които са били с него в колата, да си мълчат. Заловен е чак след 5 дни - на 20 октомври, когато е късно да се правят експертизи дали е бил под влиянието на алкохол или наркотици, сядайки зад волана.

Взетата от блъснатия Магов проба обаче показва 2,61 промила алкохол. Така в постановлението за прекратяването на разследването прокурорът Димитър Махмудиев е записал, че пешеходецът е „вървял близо до пътното платно, като залитал”. При едно от залитанията навлязъл на около 60 см на пътното платно, озовал се точно срещу идващия фолксваген, чийто водач не успял да реагира.

За изследването, което показва, че мъжът  е бил пиян, Долорес разбира много късно. „Научих това повече от година след катастрофата, когато вече нищо не можеше да се направи. Димитър не е пил, той работеше на кран, кой ще си позволи да пие на толкова опасна работа? А и той ми се обади, когато вече вървеше към къщи. Ако наистина е бил с 2,61 промила, щеше да му личи на говора, а той приказваше съвсем нормално”, разсъждава жената. Тя е ходила много пъти на мястото и твърди, че на тротоара имало голяма дупка. Предполага, че мъжът  е слязъл на платното в опит да я избегне, а не защото е залитал.

Когато разбира, че наказателното преследване срещу Димитър Пелтеков е прекратено от Окръжна прокуратура - Пловдив, заради липса на данни за извършено престъпление, тя обжалва. Апелативната прокуратура отхвърля жалбата  и Долорес се обръща към главния прокурор. На 9 юни м. г. Върховната касационна прокуратура /ВКП/ постановява разследването да продължи с аргумента, че по делото има две съдебно-технически експертизи, чиито становища при каква скорост на фолксвагена ударът би бил предотвратим се разминават значително. И дава указания на Пловдивската окръжна прокуратура да бъде назначена нова експертиза, която да бъде извършена от други вещи лица. Димитър Махмудиев атакува това постановление на ВКП със сигнал, който е уважен, и на 26 юли 2016-а разследването е окончателно прекратено.

Долорес научава и за това със закъснение, след като е изискала от прокуратурата да я уведоми за развитието на разследването. Междувременно до съда стига делото за неоказаната помощ на съпруга  след сблъсъка. За решението на първата инстанция тя разбира от „Марица”, защото не е страна по делото.

Към момента на катастрофата Димитър Пелтеков е ученик в 12. клас в Английската гимназия. В момента е студент в Германия. В хода на наказателното производство се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Въпреки получените инструкции да си мълчат двамата му приятели, пътували в колата, са потвърдили, че Пелтеков е блъснал Магов, а после е натиснал газта и е изчезнал.

Вдовицата Долорес: Шофьорите убиват и се измъкват

Потърпевшите нямат никаква информация за разследването. Такива като мен научават какво става месеци, че даже и години след случилото се. Така на практика ние нямаме възможност да възразим, когато не сме съгласни с нещо. Когато съпругът ми загина, аз ходих до Съдебна медицина, но там отказаха да ми дадат информация. Научих много късно, че се твърди, че той е бил пиян. Ако наистина е бил с 2,61 промила, би трябвало да не може да ходи. Но нямаше какво да направя. Не ми беше съобщено и че разследването е прекратено, иначе щях да реагирам. И се получава, че шофьорите убиват и се измъкват. А трябва да има някакво наказание. И това наказание няма как да е глоба. Иначе излиза, че убийството е административно нарушение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право