Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Прекратяват престъпните схеми със записи на заповед със законопроект

Лидерът на ПП Съюз за Пловдив и кандидат за депутат от дясното обединение Нова Република в 16-и МИР Дани Каназирева готви законопроект, с който да бъдат прекратени престъпните схеми със записите на заповед. „Няма ден, в който медиите да не покажат хора, които не дължат нищо, а са принудени да се разделят с имуществото си. Стотици граждани и фирми страдат от пропуск в законодателството ни, който позволява престъпните схеми със записи на заповед.

В момента записът на заповед е сред най-опасните документи за българите. Всеки може да се окаже длъжник по документи, имуществото му да бъде запорирано и дори разпродадено, без човекът да бъде уведомен. Много случаи са умишлени измами и провалят живота на хора, които не дължат дори и една стотинка. Това безобразие трябва да бъде прекратено веднага. С един такъв хвърчащ лист всяка фирма в България може да бъде докарана до фалит за няколко месеца. Затова в „Нова Република“ сме готови със законопроект, който да ликвидира този капан“, обясни юристката Дани Каназирева.

Според нея проблемът идва от лесното фалшифициране на записа на заповед и вратичките в закона, позволяващи това до води до престъпно ограбване на невинни хора и фирми. Първият пропуск е, че законът изисква единствено записът на заповед да е направен в писмена форма, а това прави фалшифицирането лесно. Вторият проблем е, че законът предвижда веднага изпълнение без доказателства – едва после „длъжникът“ трябва да доказва, че всъщност нищо не дължи. „На практика всичко става много лесно и просто – измамникът подписва запис на заповед, че му дължите например 100 000 лв. После носи документа в съда и понеже  съдията е задължен от закона, издава изпълнителен лист. Това е напълно достатъчно за съдия-изпълнител да започне принудително изпълнение и запориране на имущество, дори нищо да не дължите. Чак тогава хората разбират в какво са попаднали и докато доказват, че записът на заповед е фалшив, имуществото им вече може да е разпродадено“, обясни Каназирева.

Предложението на ПП „Съюз за Пловдив“ и Нова Република е за промени в Търговския закон и в Гражданския процесуален кодекс. Първо, в чл. 535 от Търговския закон да се въведе и изискване за задължителна нотариална заверка на записа на заповед, за да се елиминира лесното фалшифициране. Второ, да се премахне т. 9 от чл. 417 в Гражданския процесуален кодекс и записът на заповед да не е повече сред основанията за незабавно изпълнение. „Така хората ще получат правна защита“, убедена е Дани Каназирева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.