Росен Бъчваров, говорител на НАП: Изтеклите данни са на малко над 5 млн. души

Две нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Русе

Народното събрание прие отпадането на машинното гласуване

Искат да се забрани достъпът на гъбарите в горите

Прокуратурата постанови задържане под стража на шведа-автокрадец Кристофер Андерсон нямал шофьорска книжка

БСП – София с кандидати за кметове в още 5 столични района

Започва фестивалът „Дни на куклите”

Министерство на културата: Строителят на Ларгото да отстрани проблемите по обекта Ще предявим съдебен иск при отказ да се премахнат повредите, каза Боил Банов

Турски отбор подписа с грешен футболист

Горанов: Свидетели сме на най-сериозната досега хакерска атака у нас

Илияна Йотова за речта на Урсула фон дер Лайен: Повече емоции, отколкото отговори!

„Червени“ фенове окупираха черногорски курорти

ЦСКА с променлив успех в бивша Югославия

Пастир би и докара до кома възрастната си приятелка

Президентът Радев награди посланика на Израел у нас с орден “Мадарски конник“ (СНИМКИ)

Прекратяват престъпните схеми със записи на заповед със законопроект

Дани Каназирева

Лидерът на ПП Съюз за Пловдив и кандидат за депутат от дясното обединение Нова Република в 16-и МИР Дани Каназирева готви законопроект, с който да бъдат прекратени престъпните схеми със записите на заповед. „Няма ден, в който медиите да не покажат хора, които не дължат нищо, а са принудени да се разделят с имуществото си. Стотици граждани и фирми страдат от пропуск в законодателството ни, който позволява престъпните схеми със записи на заповед.

В момента записът на заповед е сред най-опасните документи за българите. Всеки може да се окаже длъжник по документи, имуществото му да бъде запорирано и дори разпродадено, без човекът да бъде уведомен. Много случаи са умишлени измами и провалят живота на хора, които не дължат дори и една стотинка. Това безобразие трябва да бъде прекратено веднага. С един такъв хвърчащ лист всяка фирма в България може да бъде докарана до фалит за няколко месеца. Затова в „Нова Република“ сме готови със законопроект, който да ликвидира този капан“, обясни юристката Дани Каназирева.

Според нея проблемът идва от лесното фалшифициране на записа на заповед и вратичките в закона, позволяващи това до води до престъпно ограбване на невинни хора и фирми. Първият пропуск е, че законът изисква единствено записът на заповед да е направен в писмена форма, а това прави фалшифицирането лесно. Вторият проблем е, че законът предвижда веднага изпълнение без доказателства – едва после „длъжникът“ трябва да доказва, че всъщност нищо не дължи. „На практика всичко става много лесно и просто – измамникът подписва запис на заповед, че му дължите например 100 000 лв. После носи документа в съда и понеже  съдията е задължен от закона, издава изпълнителен лист. Това е напълно достатъчно за съдия-изпълнител да започне принудително изпълнение и запориране на имущество, дори нищо да не дължите. Чак тогава хората разбират в какво са попаднали и докато доказват, че записът на заповед е фалшив, имуществото им вече може да е разпродадено“, обясни Каназирева.

Предложението на ПП „Съюз за Пловдив“ и Нова Република е за промени в Търговския закон и в Гражданския процесуален кодекс. Първо, в чл. 535 от Търговския закон да се въведе и изискване за задължителна нотариална заверка на записа на заповед, за да се елиминира лесното фалшифициране. Второ, да се премахне т. 9 от чл. 417 в Гражданския процесуален кодекс и записът на заповед да не е повече сред основанията за незабавно изпълнение. „Така хората ще получат правна защита“, убедена е Дани Каназирева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Какво като има нотариална заверка? И нотариусите са в играта.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.