На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Прекратяват престъпните схеми със записи на заповед със законопроект

Лидерът на ПП Съюз за Пловдив и кандидат за депутат от дясното обединение Нова Република в 16-и МИР Дани Каназирева готви законопроект, с който да бъдат прекратени престъпните схеми със записите на заповед. “Няма ден, в който медиите да не покажат хора, които не дължат нищо, а са принудени да се разделят с имуществото си. Стотици граждани и фирми страдат от пропуск в законодателството ни, който позволява престъпните схеми със записи на заповед.

В момента записът на заповед е сред най-опасните документи за българите. Всеки може да се окаже длъжник по документи, имуществото му да бъде запорирано и дори разпродадено, без човекът да бъде уведомен. Много случаи са умишлени измами и провалят живота на хора, които не дължат дори и една стотинка. Това безобразие трябва да бъде прекратено веднага. С един такъв хвърчащ лист всяка фирма в България може да бъде докарана до фалит за няколко месеца. Затова в “Нова Република” сме готови със законопроект, който да ликвидира този капан”, обясни юристката Дани Каназирева.

Според нея проблемът идва от лесното фалшифициране на записа на заповед и вратичките в закона, позволяващи това до води до престъпно ограбване на невинни хора и фирми. Първият пропуск е, че законът изисква единствено записът на заповед да е направен в писмена форма, а това прави фалшифицирането лесно. Вторият проблем е, че законът предвижда веднага изпълнение без доказателства – едва после “длъжникът” трябва да доказва, че всъщност нищо не дължи. “На практика всичко става много лесно и просто – измамникът подписва запис на заповед, че му дължите например 100 000 лв. После носи документа в съда и понеже  съдията е задължен от закона, издава изпълнителен лист. Това е напълно достатъчно за съдия-изпълнител да започне принудително изпълнение и запориране на имущество, дори нищо да не дължите. Чак тогава хората разбират в какво са попаднали и докато доказват, че записът на заповед е фалшив, имуществото им вече може да е разпродадено”, обясни Каназирева.

Предложението на ПП “Съюз за Пловдив” и Нова Република е за промени в Търговския закон и в Гражданския процесуален кодекс. Първо, в чл. 535 от Търговския закон да се въведе и изискване за задължителна нотариална заверка на записа на заповед, за да се елиминира лесното фалшифициране. Второ, да се премахне т. 9 от чл. 417 в Гражданския процесуален кодекс и записът на заповед да не е повече сред основанията за незабавно изпълнение. “Така хората ще получат правна защита”, убедена е Дани Каназирева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.