Премахват опасни борове

СИДП

14 от дърветата в емблематичната борова гора край старините във Велики Преслав са изсъхнали и трябва да бъдат премахнати. Това е установила комисия от лесовъди, която след сигнал на граждани е направила оглед на място, съобщават от Североизточното държавно предприятие.  Според експертите, боровете са опасни, защото могат да паднат във всеки един момент, а района е любимо място за почивка на местни хора и туристи от цялата страна. В боровата гора има детски кът, сцена за културни прояви и малко заведение, които са много посещавани. 

По предложение на директора на ДГС-Преслав инж. Живко Алексиев, веднага след отсичането на изсъхналите дървета, ще бъдат залесени нови. От стопанството ще закупят едроразмерни фиданки от разсадниците в района и ще ги залесят през Седмицата на гората /5 - 11 април/, заедно със служители от община Велики Преслав. 
"Черният бор не е типичен за нашия район и надморска височина, и с промените в климата все повече иглолистни  дървета започват да съхнат. Най-вероятно и през следващите години ще има дървета, които ще се наложи да бъдат премахнати, заради безопасността на хората, но сме решили на мястото на всеки изсъхнал бор да залесяваме по два нови", обясни инж. Алексиев. 

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони