Премахват 76 грозни будки в Шумен

Община Шумен въвежда единен стандарт за вида на преместваемите павилиони в града и взема мерки за премахване на грозящите. 163 будки и павилиони е описала комисия от общината. От тях 76 трябва да бъдат премахнати, защото с лошия си вид загрозяват централни терени и крайблокови пространства, обяви във вторник градоначалникът Любомир Христов. Повечето са отдавна затворени и неизползваеми. Най-голям е броят им в централните зони. Общината е изпращала писма, в които е давала срокове за премахване на собствениците, в момента отново ги приканва и ако не се вземат мерки, ще се наеме частна фирма за махане. Това обясни кметът и уточни, че чистенето на града от грозните будки ще стартира през юни-юли.

Премахват 76 грозни будки в Шумен

На 90% от преместваемите обекти в града тази година изтичат 10-годишните наемни отношения с общината и от кметството въвеждат стандарт за всички. "Искаме да въведем един стандарт на тези обекти и да определим цвят, в който да са боядисани, да са изработени от съвременни материали и да имат угледен вид. Всеки, който е имал обект, ще може да участва в нов търг.

Който спечели ще подготви проект за обекта и той да бъде представен за одобрение от главния архитект", уточни кметът. Новите договори за наем ще са 5-годишни. Основните цветове на фасадите ще бъдат бяло и сиво, но при наличие на отличителни рекламни цветове, те ще могат да се използват. Ще се открият и 10 нови площадки за павилиони в Шумен, където ще могат да се поставят обекти с различна квадратура - до 6 кв.м., до 20 или до 100.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони