Премиера в ПУ "Паисий Хилендарски" на най-новото изследване на сборникa "Веда Словена"

Представяне на книгата "Веда Словена" - 140 години по-късно" на фолклориста, етнолог и антрополог проф. д-р Пламен Бочков организира Философско-историческият факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Премиерата ще е на 1 декември от 16 часа в зала "Компас" на Ректората на висшето училище. Творбата е най-новото изследване на възрожденската книга "Веда Словена", която повече от 140 години привлича внимание на специалисти и обикновени читатели и представлява една от най-големите неразрешени загадки в българската културна история.

"Веда Словена" е сборник в 2 тома на песенен фолклор от долината на Места и е съпоставим с други сборници от предосвобожденска България като "Народни песни на македонските българи" на Стефан Веркович, сборниците на Кузман Шапкарев, Марко Цепенков и братя Миладинови. Точното заглавие на първия том е "Веда Словена. Български народни песни от предисторично и предхристиянско доба. Открил в Тракия и Македония и издал Стефан Веркович. Книга първа." Тази първа книга е издадена в Белград през 1874 г. Точното заглавие на втория том е "Веда Словенах. Обрядни песни от язическо время. Упазени со устно предание при Македоно-Родопските българо-помаци. Собрани и издани Стефаном Ил. Верковичем. Книга друга." Вторият том е издаден в Санкт-Петербург през 1881 г. У нас разполагаме с великолепното издание в 2 части на издателството на фондация "Отворено общество" от 1997 г.

"Веда Словена" е вероятно най-оспорваната книга на Българското Възраждане, а караниците около нея не стихват. Всъщност академичният спор около записваните от Иван Гологанов и публикувани от Стефан Веркович песни започва далеч преди издаването на първия том на "Веда Словена" - още при обнародването на доклада на Веркович пред Първата всеруска етнографска изложба в Москва през 1867 г., посветен на песента за женитбата на Орфей, за която Веркович дори получава награда, а песента е обявена за научна сензация. Страстите се нажежават, мненията са противоположни, без да са опрени на конкретен анализ. Намесват се политически конотации, идеологически дискурси, родолюбиви каузи и дори семейни дрязги, какъвто е случаят с Иречек-баща и син. Първоначалната еуфория от научното откритие бързо е заменена от скепсиса на специалистите, платили цената на прибързаното одобрение в предишни случаи на мистификации с подправени фолклорни текстове.

"Веда Словена" - 140 години по-късно" прави задълбочен анализ на песенните текстове от двата тома и търси смислова връзка между тях. Използвани са данни от кореспонденцията между Веркович, като издател, и Гологанов, като записвач на песните. Потърсена е аналогия с песенния и словесния фолклор от Западните Родопи и Пиринския край като контекст на записите от "Веда Словена".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони