Премиерът Бойко Борисов: България ще участва в газопреноса на “Балкан”, защото ни се полага

В газоворазпределителния “Балкан” България ще участва в газопреноса, защото ни се полага. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на срещата си с руския си колега Дмитрий Медведев в Министерския съвет.

“Нашето решение е ясно и е съгласувано с Европейската комисия”, уточни българският премиер.

Двамата обсъдиха сътрудничеството в сферите на енергетиката, икономиката и туризма. Борисов и Медведев разговаряха на четири очи в Министерския съвет. Срещата е част от двудневното официално посещение на руския премиер Дмитрий Медведев у нас.

“С АЕЦ Белене загубихме години. Съдът в Париж отсъди двата реактора да са български, за които ние платихме. Сега България има два реактора увити в найлони”, обясни Борисов.

„В момент, в който транзита на газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“, каза още Борисов.

“Както „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд. куб. м от газовия хъб“, допълни министър-председателят. Той беше категоричен, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система.

„Арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости и сега България има два ядрени реактора българска собственост“, допълни Борисов.

“Доста теми се натрупаха в едни трудни времена. България като член на ЕС и НАТО имаше период, в който стокообменът ни с Русия намаля“, коментира премиерът.

„С дружни усилия успяхме да се справим в сферата на туризма - утре ще поставим въпроса да има ферибот Бургас – Новоросийск“, коментира Бойко Борисов. Той подчерта, че най-голямата руска инвестиция е в пионерския лагер в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес