Премиерът Бойко Борисов в Пещера: Всеки ден откриват заводи (обзор)

Премиерът Бойко Борисов, собственикът на Хювефарма Кирил Домусчиев и официални гости откриха новия завод.

“Биовет” отвори нови мощности за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки

40 млн. лв. са вложени в екология

“Всеки ден, през ден, се откриват заводи. Затова, въпреки че Европа е в рецесия, ние държим над 3% ръст на икономиката”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на официалното откриване на новия ферментационен завод на “Биовет”-АД в град Пещера.

Проектът е от голямо обществено значение за развитието на Родопския планински регион, тъй като ще осигури 200 работни места за висококвалифицирани специалисти като инженери, биолози и химици. Общата инвестиция възлиза на 150 млн. евро, която е реализирана за период, по-малък от 2 години. Това е най-голямата инвестиция в производството на ветеринарни лекарствени вещества и фуражни добавки в Европа.

“Заводът е високотехнологичен, с добри възнаграждения, надявам се и с времето още по-добри”, отбеляза премиерът Борисов. Той добави, че 40 млн. лв. от инвестицията в предприятието са за екология и подчерта, че пречиствателната станция към завода е направена по най-съвременния начин. “Министърът на околната среда Нено Димов преди мен отиде да провери пречиствателната станция и ми каза: всичко е направено по най-модерния начин”, заяви Борисов.

“Много е важно в тези региони, в които е трудно да се намерят инвеститори, икономиката да продължава да се развива по този начин. Затова ние подкрепяме тези общини - видяхте пътя, мостове, сгради и всичко останало”, коментира премиерът Бойко Борисов.

До откриването на новите мощности се стигна след като на 12 януари 2018 г. в началото на Българското председателство на Съвета на ЕС между “Биовет” и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) беше подписано споразумение за заем в размер на 100 млн. евро по програмата “Инвестиционен план за Европа”, на което присъстваха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят Бойко Борисов.

“Биовет” е част от групата Хювефарма, която е глобален фармацевтичен лидер, фокусиран върху производство на хуманни и ветеринарни медикаменти. Тя успешно предлага своите продукти в над 100 държави по целия свят. Подкрепата на ЕИБ даде възможност на компанията да ускори инвестициите си в българско производство и научноизследователска и развойна дейност. В новия завод ще се произвеждат фуражни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени форми за индустриалното животновъдство. Успешното реализиране на тази инвестиция води до 50% увеличаване производствения и ферментационния капацитет на дружеството.

Преобладаващата част от продукцията, която ще бъде произвеждана в завода, е за износ. “Със задоволство мога да спомена, че въпреки че продукцията е износ, създава БВП, работни заплати, по-високо потребление и задържа хората тук”, каза премиерът. “Да ви е честито и да работите с все по-голям капацитет”, обърна се към присъстващите Борисов.

“Искам да поздравя всички инвеститори. Исках да дойда с Жан Клод Юнкер, но той не присъства, защото не е добре здравословно. Защото това са плодовете от плана “Юнкер”. Господ напред и ние след него”, завърши премиерът Бойко Борисов.

На церемонията по откриването на завода заедно с премиера Борисов присъстваха министрите на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов и на околната среда и водите Нено Димов, председателят на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов, кметът на община Пещера Николай Зайчев, областният управител Стефан Мирев и др.

“Биовет” е фирма със социална отговорност, дари площадка за 350 хил. лв., каза по време на церемонията кметът на Пещера Николай Зайчев.

 

Кирил Домусчиев: Инвестицията е близо 300 млн. лв.

Ще работят 200 топ специалисти с високо възнаграждение

Новият завод на „Биовет“ разполага с 3500 кубични метра производствени площи, а инвестицията е близо 300 млн. лв., каза собственикът на предприятието Кирил Домусчиев при официалното рязане на лентата. 200 млн. лв. от инвестицията са от плана „Юнкер".

„Радвам се, че след близо година и половина усилен труд успяхме официално да открием най-голямата инвестиция, която до момента сме правили в „Биовет"“, каза Кирил Домусчиев. Той добави, че с новите производствени мощности ще бъдат открити 200 работни места за топ специалисти, с високо възнаграждение, които произвеждат продукти с висока добавена стойност.

Преди официалното откриване Кирил Домусчиев публикува в профила си във Фейсбук изявление по повод откриването на завода за фармацевтични продукти и фуражни добавки в Пещера. „Колеги, приятели и партньори, гордея се с това, което построихме! С такива проекти връщаме България сред развитите индустриални държави в света. И е в Родопите, където хората имат нужда от такива инвестиции. Това създава не само работни места, но и високоплатени специалисти. Инвестиция на зелено, която е поредното ни постижение“, написа Кирил Домусчиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции