Премиерът Бойко Борисов в Сараево: Европа няма да ни реши проблемите (обзор)

Балканите имат чудесна природа и огромни ресурси, които ни дават големи шансове

Обмислят проект за авиолиния Скопие-София-Сараево

“Трябва да отидем пред ЕС с решени проблеми. Не можем да кажем, че това с Косово е проблем… Ще ни кажат - като си решите проблемите, елате. Трябва да ги решим, независимо от политическите компромиси, които трябва да направят елитите. Видяхме какво носят войните. 150-160 млрд. евро са щетите от войната в Сараево. Войните рушат. Ние искаме да градим. Трябва да сме приятели. В Европа е много важно да се обърнеш към някого с “приятелю”, това заяви в Сараево премиерът Бойко Борисов, който бе на официална визита там. Това е първо посещение на български министър-председател в Босна и Херцеговина. Според Борисов не бива да очакваме, че Европа ще реши проблемите на Балканските държави. “На 17 май, на срещата на всички лидери, трябва да отидем с решени проблеми. Какво има да делим? Сърбия са наши приятели, Русия са наши приятели”, допълни Борисов.

По време на пленарното заседание на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина той подчерта, че предстои тежък процес. “Виждам вашата амбиция. Ние също минахме трудни години. Сега вярваме, че няма по-добър път от ЕС. Сложно място са Балканите, много пресни рани има . Страховете на всички се усещат във въздуха. Присъствах на срещата на Берлинския процес и за първи път съм лек оптимист. Канцлерът Меркел, Могерини - те са наясно, че Балканите трябва да са в ЕС. Но трябва всичките шест страни да сте еднакво убедени. На Балканите все се правим на много велики, ама нямаме пътища и искаме пари. Трябва работа, работа”, каза Бойко Борисов.

“Очакваме по време на българското председателство на Съвета на ЕС най-после да получим статут на кандидат”, подчерта Денис Звиздич след срещата си с Бойко Борисов. Той обяви, че се работи по идеята за откриване на авиолиния Скопие-София-Сараево.

“При нас са едни истински приятели, които посрещаме с открити сърца. Продължаваме да работим заедно по проекти, които са важни за Западните Балкани. “Не бива да сме прекалени оптимисти”, обърна се Борисов към колегата си. Той припомни, че на Балканите има чудесна природа и огромни ресурси, които ни дават големи шансове.

“Всичко зависи от политическия елит на Балканите. Никой не може да ни помогне, ако не схванем, че всяко връщане към миналото е пагубно. Западните Балкани не могат без Сърбия, не могат без Македония, но не могат и без Босна и Херцеговина. Между всички тези държави има нещо, което е като камъче в обувките. Вие трябва да решите проблемите помежду си. Трябва да се покажем пред Европа като умни, разумни.”, категоричен бе Борисов.

 

Премиерът припомни на Ердоган, че има история и преди 13-14 в.

Турция има интерес от добри отношения с Европа

“Турция има интерес от добри отношения с Европа.” Така отговори в Сараево премиерът Бойко Борисов на въпрос за изказване на турския президент Реджеп Ердоган.

Преди седмица Ердоган припомни заръката на бившия босненски президент Алия Изетбегович, която той му е предал преди смъртта си. Ердоган разказа как ден преди смъртта на Изетбегович през октомври 2003 година той го е посетил в болницата. “Тогава той ми каза: “Реджеп, вие сте потомци на султан Фатих. Тези земи са ви оставени от него в наследство и затова трябва да се грижите за тях”. Е, как ние днес да изоставим Мостар? Да се откажем от река Дрина? Как да се откажем от джамията на султан Фатих? Разбира се, че ние никога няма да направим това. Няма да се откажем от тях. Тези паметници са короната на нашата цивилизация. Тя ги е построила като доказателство за съществуването си. От 15 век до днес”, каза Ердоган по време на форума на Международния цивилизационен съвет, който се провежда в Истанбул.

Борисов подчерта, че ако коментираме подобни изказвания, ще бъде създадена добра среда за националисти и екстремисти. “Нашият отговор е друг - това не е европейски начин за общуване с държавите. Няма нищо по-изгодно за Турция от приятелство с Европа”, каза премиерът.

“Историята е такава, но има история и преди 13-14 в. И някои са ходили до Цариград. Ако си спомним за цар Симеон, всичко отива по дяволите…”, каза още Борисов.

“Но това е история. Сега ние искаме народите да живеят в мир и да има благосъстояние”, каза още той.

 

В Сараево разчитат на европредседателството ни

Звиздич поиска пакетиране на Балканските държави за членство в ЕС

Председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич благодари на страната ни затова, че първа е признала държавата им.

Звиздич заяви, че Босна и Херцеговина са в много добри отношения със съседите си и често се срещат с ръководствата на шестте държави от Западните Балкани. “Миналото е минало, гледаме в бъдещето”, каза премиерът на Босна и Херцеговина. Той призна, че има проблем с Косово и че Босна няма да го признае, но ще работи за задълбочаване на търговските отношения.

“Босна и Херцеговина принадлежат към Европа, ние сме европейски хора и искаме да сме част от Европа. Тук сме толерантни, приемаме се каквито сме. Не приемаме в бъдещото разширяване да се присъединяват определени страни, искаме Балканите да влязат в ЕС като пакет”, заяви Звиздич.

Той подчерта, че 78 % от хората в Босна и Херцеговина искат да са в Европа. “Това е нашето послание. Всяко друго писание е лъжа и инсинуация”, подчерта той и не скри, че има опити на други страни да влияят в различна посока. “Очакваме помощ от вас с вашето европредседателство”, обърна се към Борисов Звиздич. На няколко пъти по време на пленарното заседание той отправи това послание към нашия премиер. “Много хора говорят от името на Босна и Херцеговина и заблуждават ЕС, вие г-н Борисов, разкажете на европейските партньори истината”, призова Звиздич.

 

Сътрудничество

Споразумение облекчава българските шофьори

Намаляват се ограниченията по маршрутите

Насърчава се сътрудничеството между България и Босна и Херцеговина в областта на автомобилните превози. Това стана възможно след подписаното в Сараево Споразумение за изменение на Спогодбата между двете държави за международни автомобилни превози на пътници и товари. Документът беше парафиран от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на съобщенията и транспорта на Босна и Херцеговина Исмир Юско.

Споразумението ще намали ограниченията по маршрутите на българските камиони и ще доведе до общото намаляване на експлоатационните разходи. Ще се увеличат и възможностите за коопериране между превозвачите.

 

Покана

Сараево с фестивал за българското председателство на Съвета на ЕС

Наши гвардейци откриват проявата

Военният министър Красимир Каракачанов получи официална покана от министъра на отбраната на Босна и Херцеговина Марина Пендеш да бъде почетен гост на фестивала “Сараевска зима”. Той се открива на 7 февруари в Сараевския народен театър.

Фестивалът ще е официално събитие по повод българското европредседателство.

Той ще бъде открит от български гвардейски оркестър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика