Премиерът Бойко Борисов за Закона за вероизповеданията: Можем да сме спокойни за етническия мир (обзор)

Негово Светейшество патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи разговаряха с министър-предедателя Бойко Борисов на „Дондуков” 1.

Патриарх Неофит благодари за съпричастността

Гласуването вкара напрежение между ГЕРБ и “Обединени патриоти”

На първо четене депутатите решиха до опростят на вероизповеданията малко над 8,2 млн лв. задължения

Премиерът Бойко Борисов взе на ръчно управление скандала с опрощаването на задълженията на религиозните общности и покани на разговор в Министерския съвет патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи. “Новият Закон за вероизповеданията цели българската държава да си плаща и няма политическа сделка”, заяви по време на срещата на “Дондуков” 1 министър-председателят. “За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави”, каза в началото на разговора с духовните водачи Борисов.

“Възродителния процес си го спомняте. Целта е това никога да не се повтаря. Да не може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на българския народ. Така че целта е била да поставим всичко на чисто и от тук насетне държавата да си плаща, вие, спазвайки закона, да си водите своя отчет. Така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата “сделка” в случая няма нищо общо”, каза Борисов. И подчерта: “От днес нататък да се знае кой плаща, кой отчита и съответно да поставим на правилните основи и тази дейност. И затова на днешния свят ден ви поканих, докато седят заедно и могат да си говорят патриархът и мюфтията, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно. Всичко останало ще го наредим”.

Борисов посочи, че целта на законопроекта е “да поставим всичко на чисто и оттук-насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания”.

“Благодарим, че винаги откликвате на нашите нужди и се стараем да бъдем толерантни. Всичко, което се получава в отношенията ни, са много ясни послания. Радваме се, че ни отделяте толкова внимание, което вярваме, че и занапред ще бъде полезно за всички вероизповедания”, каза в отговор на премиера Негово Светейшество патриарх Неофит. И посочи, че не е желателно тази тема да се политизира и определи разговора като “полезен за всички, които очакват от патриарха и от духовния водач на мюсюлманите да бъдат в добри отношения”.

Повод за срещата в Министерския съвет бяха промените в Закона за вероизповеданията, които предвиждат опрощаване на дългове на вероизповеданията. На първо четене миналия петък депутатите решиха до опростят малко над 8,2 милиона лева публични задължения, като почти 8 млн. лева са дълговете на Главното мюфтийство.

Гласуването обаче вкара напрежение между ГЕРБ и “Обединени патриоти”. А от БСП заявиха, че управляващите са сключили сделка с ДПС. През уикенда от Велико Търново Борисов опроверга социалистите и заяви категорично, че партията му не е договаряла законопроекта с Движението. “Договорката е да има нормален религиозен живот”, отсече Борисов. “Предложеният законопроект дава добра основа”, отбеляза след срещата вчера епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

В края на деня от партия „Воля“ внесоха предложение в парламента спорния параграф, който предвижда опростяване на данъчните задължения, да бъде отменен.

 

Мустафа Хаджи, главен мюфтия: Приходите ни не са достатъчни

Приходите ни от имоти не са достатъчни, за да се покрият задълженията към държавата, тъй като по-голямата част са одържавени по време на комунистическия режим, а по-голяма част от тях не са възстановени. Срещата с премиера и патриарх Неофит мина в дух на толерантност, разбирателство. Ние като граждани на тази държава имаме ангажимент да пазим мира и спокойствието. Ние винаги сме казвали, че България имаше “възможността” да направи това, което стана около нас - в съседните държави. Но мъдростта на българския народ не позволи да се случи това. Оттук нататък всеки един гражданин трябва да направи всичко възможно да запази мира, който сме наследили от нашите деди. Но той не е даденост. Трябва да го запазим и да го оставим на нашите поколения.

 

Хронология На внесените промени в Закона за вероизповеданията

4.05.2018 г. - Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ внасят проект предвиждащ държавна субсидия на вероизповеданията. Тя трябва да се определя ежегодно в Закона за държавния бюджет. Предлага се субсидията да е 10 лв. на самоопределило се лице. Субсидията не може да надхвърля 15 млн. лв. за едно вероизповедание. Тя трябва да се използва за покриване на разходите на вероизповеданията и за заплати.

9.05.2018 г. - Парламентарната група на „Обединени патриоти” внася проект, предвиждащ забрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина, легализиране на дипломите на завършилите в чужбина духовни лица, недопускане на чужденци в богослуженията. Предвижда се религиозните общности да декларират банковите си сметки пред сметната палата.

11.10.2018 г. - Парламентът гласува на първо четене двата законопроекта.

19.10.2018 г. - Двата законопроекта са обединени.

16.11.2018 г. - Между първо и второ четене Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ предлагат да отпаднат голяма част от текстовете на патриотите. Във внесените от тях текстове е записано, че заплатите на духовниците, изплащани от държавната субсидия, не могат да надхвърлят възнагражденията в сектор „Образование”. В преходни и заключителни разпоредби вносителите предлагат производствата по параграф 4 ал.3, водени по закона за вероизповеданията, които към момента са висящи в Софийски градски съд да се прекратят. И да се разглеждат от същия съд по охранителен ред. Към момента на гледане на проекта висящо е делото на мюсюлманското вероизповедание срещу държавата и общините за правоприемство на вакъфските имоти.

19.12.2018 г. - Второ четене на промените в комисията по вероизповедания. Изненадващо по време на заседанието председателят Красимир Велчев прави предложение за еднократна амнистия на натрупаните дългове на вероизповеданията. Подчертава, че това е политическо решение. Йордан Цонев от ДПС разяснява, че предложението е изготвено от финансовото министерство. Предложението е отхвърлено от комисията.

20.12.2018 г. - Парламентът окончателно гласува промените в Закона за вероизповеданията.

31.01.2019 г. - Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ внасят нови промени в Закона за вероизповеданията, най-важната от които е опрощаването на натрупаните до 31. декември 2018 г. дългове на вероизповеданията.

 

Двойно вдигат парите на духовниците

Свещениците с 900 лв. заплата, имамите - със 700 лв.

300 0000 евро даде за Томбул джамия султанът на Оман

Около 900 лв. заплата вече получават свещеници и монаси в православните ни храмове и манастири, а имамите вземат по 700 лв. След декемврийските промени в Закона за вероизповеданията възнагражденията в църкви и джамии са увеличени двойно.

Досега поповете получаваха по около 460 лв., а имамите по 300-350 лв.

В България има около 1100 свещеници и монаси и около 600 имами.

“Религиозните лица, които водят молитви в джамиите в Шуменско, получават заплати от празник на празник. За 3 март взехме накуп няколко заплати”, разказа имам от шуменско село. Към 700 лв. е заплатата за имамите, които са завършили мюсюлманско духовно училище. 145 джамии има в региона и сред тях е най-големият мюсюлмански храм у нас 175-годишната Томбул джамия в Шумен.

Вече почти 15 г. вървят ремонти в Томбул джамия, които първо стартираха със средства от султана на Оман (над 300 000 евро), а в последните години финансирането е от Главно мюфтийство, което е било подпомогнато от турски бизнесмени.

 

Над 30 млн. лв. от наеми получава мюфтийството

Куклен театър плаща по 1640 лв.

Над 30 млн. лв. годишно получава от наеми на своите 4 7000 имота Главното мюфтийство, съобщи вчера бившият главен секретар на мюфтийството Николай Панков. Мюфтийството има около 700 000 дка земи, 350 000 дка пасища и 20 000 дка гори. Голяма част от тях са дадени под аренда.

Недвижимите имоти на мюсюлманското вероизповедание се намират на атрактивни места в общински и областни градове на страната.

В Сливен, например държавният куклен театър се помещава в една от най-красивите сгради в центъра на града. Имотът е собственост на районното мюфтийство. В момента театърът плаща 1640 лв. наем на месец, но сградата се руши, а собственикът отказва да прави ремонти.

 

Волен Сидеров, „Атака”: ГЕРБ избързаха, въпреки критичните ни забележки

Не знам защо се бързаше с тези закони, а ние от “Атака” имаме критични забележки по предложенията. Това е много тънка материя и не бива да се подхожда с груби стъпки. Не виждам нужда от нов закон, който веднага разбуни страстите по тази тема. Промените можеха да бъдат забавени или отложени за някакъв по-подходящ момент. ГЕРБ имаха желание това да мине бързо. Опрощаването на задълженията на вероизповеданията е детайл от закона, но е и най-важното. Позицията на “Атака” беше изразена от Павел Шопов на петъчното заседание в Народното събрание. Той категорично посочи, че евроатлантическите ценности не могат да заменят истинските християнски ценности. Опрощаването на дълговете на вероизповеданията касае само Главното мюфтийство, защото Православната църква е изплатила всичките си дългове.

 

Валери Симеонов, НФСБ: Държавата постъпва като рекетьор

Категорично против съм дълговете на вероизповеданията да се опростят. С тази практика ние показваме двуличие и лицемерие спрямо всички български граждани. Всеки българин е длъжен да си плаща данъците, но не и вероизповеданията - от къде на къде? Държавата постъпва като рекетьор. Изведнъж се появяват някакви вероизповедания, за които законите не важат и изведнъж се появява някакъв министър-председател, който еднолично се разпорежда. Това е поредното газене на закона. С тази практика рушим държавността. Мюфтийското настоятелство е достатъчно богато и достатъчно много приходи има, за да може да си плати данъците. Аз например не искам да плащам на никое вероизповедание, защото съм представител на групата на атеистите. От къде на къде някой ще взима парите на данъкоплатеца и ще ги дава на поповете и ходжите?

 

Искрен Веселинов, ВМРО: Вместо опрощаване предложихме разсрочване

Ние от ВМРО предложихме вместо опрощаване на дълговете на Главното мюфтийство да има разсрочване, тъй като на практика опрощаването демотивира останалите вероизповедания да си изплащат задълженията. От ГЕРБ обещаха да обмислят предложението, но за момента няма сигнали, че са го приели. Смятаме, че то би могло да реши проблема при условие, че всяка година мюфтийството ще приема по 5 млн. лв. от държавата. Отделно има и над 4000 имота, които им носят приходи и биха могли в разумен срок, както всяко едно задлъжняло лице в България, да си изготвят съответните погасителни планове и да бъдат изрядни към бюджета. В момента мисля, че от около година Дианет не им дава пари. Дианет даваше по 5 млн. до изтичане на споразумението между България и Турция до миналата година.

Коментари

Задължително поле