Премиерът Бойко Борисов: Инвестициите в България се увеличават (обзор)

На работната площадка Борисов свали якето си и го даде на преводачката на Ролънд Харингс - изпълнителен директор на “Аурубис”, чийто завод у нас се намира именно между Пирдоп и Златица.

Министър-председателят провери изграждането на довеждащия газопровод до Панагюрище и Пирдоп

Газифицират обществени сгради и домакинства

“Въпреки пандемията инвестициите в България не само не намаляват, но и се увеличават. Имаме много добре квалифицирани работници, разполагаме с магистрална, жп, енергийна инфраструктура, у нас е и най-ниският данък в Европа. Цялата тази стабилност води до повишаване на Брутния вътрешен продукт, а оттам и на доходите на хората във всички сектори.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който огледа на място напредъка по изграждането на довеждащия газопровод до Панагюрище и Пирдоп днес.

36 млн. лв. е инвестицията на “Булгартрансгаз” в довеждащия газопровод. Срокът за изпълнение на проекта е 230 дни. По тръбата ще минава близо 300 млн. куб/м газ годишно.

“Ще се газифицират индустриалните потребители, обществените сгради, както и домакинствата. Близо 1,5 млрд. инвестиции планира “Булгартрансгаз” до края на 2021 г. Ето това са зелени политики, с които се постига по-чиста околна среда. В същото време продължаваме да модернизираме. За обекта са доставени основните стоманени тръби, фитинги, газова арматура и оборудване за АГРС, които са 100% финансирани от Международен Фонд “Козлодуй”. До момента са трасирани 12,5 км”, отбеляза Борисов и допълни, че до края на годината ще построим и интерконектора с Гърция, с което ще се даде възможност за доставки на втечнен газ от цял свят.

В близост до разширението на газопреносната мрежа до Пирдоп се намира завод от групата на “Аурубис”, който Борисов също посети. Той заяви, че компании като “Аурубис” правят огромни инвестиции, разкриват хиляди работни места са и изключително ангажирани с опазването на околната среда.

Компанията е един от най-екологосъобразните производители на мед в света. Инвестирала е у нас над 600 млн. евро в периода 1998-2018 г., а нови 132 млн. евро са за периода 2019-2022 г., допълниха от правителствената пресслужба.

Елементи за електромобили

От нашите заводи се изнася за цял свят

В България има много съпътстващи производства за автомобилостроенето в Германия. У нас се правят и елементи за електромобили - това е бъдещето на тази индустрия.

“От българските заводи се изнася за цял свят. Предприятието “Аурубис” е едно от най-екологосъобразните производители на мед в света днес. Модернизирано е и тук има 255 пъти по-малко прахови емисии спрямо 2000 г.”, обясни премиерът Борисов по време на днешната си обиколка.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции