Австралия признава Йерусалим за столица на Израел

BMW X5 – и по-красив, и по-умен, и по-проходим

Каракачанов: Корупция няма, армията не може да стои гладна "Чашата ми преля за Македония", призна вицепремиерът

Прокурор: Самоубийство е основната версия за смъртта на шефа на КАТ-Казанлък

Валентин Касабов: Манипулация принуди Валери Симеонов да подаде оставка

В Симитли видяха на живо Купата на шампионите, притежание на Реал Мадрид

Спасеният в Пирин младеж: Усетих, че не мога да продължа

Защо Нова година е като тъщата?

ЕК покани Русия и Украйна на преговори за газа

Донецка народна република приведе аемията си в пълна бойна готовност

Валежите продължават и днес

400 оръдия осигуряват ски сезона в Банско Електромобили ще могат да зареждат на две екологични станции

Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

Премиерът Бойко Борисов: Където има роднини във властта, единият – да си отиде (обзор) Делян Добрев трябва да си ходи от парламента, независимо, че структурите на ГЕРБ го защитиха

Борисов: Балканите са оазис на стабилност, нека го запазим

Събирам днес или утре Изпълнителната комисия на ГЕРБ и ако някъде има семейни назначения, единият трябва да си отиде. През 2009 г. дойдохме с обещанието, че няма да има роднински назначения”. Това обяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в “Евксиновград” във Варна. Повече от час премиерът отговаря на журналистически въпроси за ситуацията в ГЕРБ, за роднинските назначения, за отношенията му с президента Румен Радев, за усилията, които полага за стабилността на Балканите и за ситуацията в Европа.

Премиерът бе категоричен, че Делян Добрев трябва да си ходи от парламента, независимо от защитата, която получи от структурите на ГЕРБ в цялата страна.

“Добрев е професионалист, реакцията на партията е обяснима. Тук обаче е грешката на партията. За съжаление толкова ангажираната ми програма не ми позволи да се видя с тях. Тезата “Ама и БСП са правили така”, не е в наша полза. Всички знаят какви са БСП и затова избор след избор ние ги побеждаваме. Не случайно накрая стигнаха до президентски избори да издигат кандидат на думи, нямащ нищо общо с тях”, заяви Борисов.

Той припомни, че всяка оставка е морален акт. “Самият аз съм го правил много пъти. Да, партията иска Добрев да остане в редиците . Добре дошъл е. Добрев направи достоен акт, но не приемаме вина. Сега той трябва да докаже кое е клевета”, подчерта премиерът. Той бе категоричен, че отдавна думата кум няма в обществото значението, което е имала преди. “Ходиш вземаш го с музика… Сега е синоним на това да намериш някой, който да сложи подпис”, обясни премиерът.

Той призна, че в “Булгартрансгаз” действително е назначена жената на Нанков, която била бременна в осмия месец. “Да решат кой остава”, отсече Борисов.

Той обясни, че има и обратни случаи. “Финансовият министър уволни жена си макар, че бе назначена преди него. И сега седи в къщи, киселее, сърди се. Пример е и сестра ми. Тридесет и няколко години е обикновен лекар. Искаше като всеки нормален човек да се развива в кариерата. Искаше да стане шеф на една общинска болница, на която принципал е столичният общински съвет, където имаме мнозинство. Е, до ден днешен това не стана и истинският виновник съм аз. Помолих ги да не я слагат. И дъщеря ми, стои момичето, плаче и вика: “Нямам работа”. Ако я пратя в частна фирма, заминава фирмата, ако я пратя на държавна работа, това ще бъде гейт”, заяви Борисов.

На въпрос какво ще се случи в Хасково, Борисов отговори: “Темата как е управляван града не стои. Не разбирам нахалството на кмета да не си отива с Делян Добрев, но това е негов морал и негово право.”

Той призна, че не знае дали Делян Добрев ще иска да става кмет. Но бе категоричен, че е морално сегашният градоначалник Добри Беливанов да си подаде оставка и да има нови избори. “Изборите са най-добрия начин да се разбере на чия страна е обществото”.

“Какво ще стане ако ГЕРБ падне от власт? Ще дойдат г-н Орешарски, г-н Герджиков и то точно по време на председателството”, обяви премиерът.

Той бе категоричен, че БСП са много уязвими. “Чухте какво каза един човек затова как са източвани пари от БНТ. Би следвало и там да има оставка. С почуда видях, че г-жа Масларова стои на трибуната до г-жа Йончева. Апелирам към всички за повече такт и внимание. Всичко е много крехко и може да се счупи. “В Европа Балканите са оазис на стабилност, нека я запазим”, призова Борисов.

 

Борисов бе бламиран за първи път от своите

В ГЕРБ проверяват роднинските назначения

Премиерът бе категоричен, че Делян Добрев трябва да си ходи от парламента, независимо от защитата, която получи от структурите на ГЕРБ в цялата страна и отхвърлената му оставка от НС.
Премиерът бе категоричен, че Делян Добрев трябва да си ходи от парламента, независимо от защитата, която получи от структурите на ГЕРБ в цялата страна и отхвърлената му оставка от НС.

В партията на Бойко Борисов трескаво проверяват роднински и кумски назначения, научи “Труд”. Очаква се в различните населени места да последват масови напускания от апетитни общински постове. Изказването на премиера Бойко Борисов на пресконференцията в “Евксиноград” притеснило председателите на структури и за да не загубят постовете си, те спуснали окръжно братовчедите, кумците и съпругите да напускат по най-бързия начин.

Минути след изявлението на Борисов стана ясно, че съпругата на депутата Александър Ненков напуска “Булгартрансгаз”. “Жалко е, че висококвалифициран специалист ще падне в боя, само защото ми е съпруга. Тя никога не се е вляла от позицията ми. Винаги се е издигала в йерархията и се е доказвала в живота си сама”, коментира Ненков.

В партията на Борисов очакват той да свика Изпълнителна комисия. Най-вероятно на нея премиерът ще постави отново въпроса за оставката на Делян Добрев като депутат. Вчера за първи път групата на ГЕРБ бламира лидера си, който бе категоричен, че оставката на Добрев трябва да бъде приета. “Няма да действаме под натиска на БСП. Защитихме Добрев открито и публично. Водим полезен дебат, в който се надяваме да установим кое е редно, кое е морално и кое не е. БСП винага са действали тайно. Нека да кажат къде са онези 11 млн. лв., които изчезнаха при един ремонт по времето на Масларова. И сега тя е седнала до Йончева да съди другите”, коментира пред “Труд” депутатът Красимир Велчев.

 

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов:

Няма да допуснем Добрев да си ходи

02-11Няма да допусна Делян Добрев да мине през същия труден път, по който самият аз минах. България се нуждае от такива депутати, България се нуждае от тези хора. Това, което вие от БСП целите, е да се отклоним от успехите, които прави днешното правителство.

Ако ГЕРБ искаме да отвърнем на удара, много повече са нещата, които можем да изкараме за БСП. Ще защитим Делян Добрев и няма да позволим да напусне парламента, защото знаем, че ще трябва да защитаваме каузата България и кабинета Борисов.

 

Корнелия Нинова, лидер на БСП към министър-председателя:

Вашите ви свалят от пиедестала

02-10“Ще бламирате Бойко Борисов и като лидер на лидер му казвам днес, ако ни слуша – като лидер, който е получавал удари в гръб от свои: днес на вас ще ви се случи за пръв път. Вашите днес ви свалят! Не формално, но преносно ви свалят от пиедестала. От днес нататък имате сериозен проблем, не само в партията си, а в общественото доверие във вас”. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите около подадената оставка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Според нея ГЕРБ, спасявайки Добрев, няма да спасят Борисов.

Случаите с назначенията, калинките и бордовете са показателни за този народ, който мрази политиците си, защото си пращат роднините в бродовете да богатеят, каза още лидерът на червената партия.

 

Президентът Румен Радев:

Не може да има разбирателство с цел корупционен комфорт

С подаването на оставки се тушира напрежението

02-3“Не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт  на управляващите, които и да са те”. Това заяви президентът Румен Радев в сряда по време на брифинг от летището в София, преди да замине на посещение в Полша. Той оцени положително усилията на премиера Бойко Борисов да поддържа добър диалог в момент, в който партията му води “институционална и медийна война срещу президентството”.

Пред камерите премиерът подава ръка над масата и има моята ръка, но неговите съпартийци не показват своите и продължават да безчинстват, каза още Радев. Той определи като авариен изход опита да се потушават проблемите с подаване на оставки от депутати, кметове и общински съветници.  “Този изход вече не работи, трябва дълбоко сериозно разследване, и то от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите”, подчерта Радев.

Освен това в цялата тази ситуация и парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, той по-скоро се използва като трибунал срещу президента, което е недопустимо, допълни Радев.

Малко по-рано през деня премиерът Бойко Борисов заяви в резиденция “Евксиноград” във Варна, че институциите трябва да работят в мир и синхрон. Той допълни, че “колкото опасно е да падне кабинет, точно точкова опасно е да падне и президент”.

 

„Лукойл“ с позиция, след намеци на Цвета Караянчева:

Не ни намесвайте в междупартийни разпри

Темата с родниниските назначения доведе до реакция и от страна на “Лукойл-България”, които бяха намесени в политическото говорене чрез изказване на заместник-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя попита вярно ли е, че съпругът на Корнелия Нинова работи там, а самата Нинова потвърди, като отговори, че той е в частна компания и че винаги е напускал постове в държавни дружества, когато БСП били на власт.

“Категорично възразяваме срещу намесването на името на “Лукойл-България” ЕООД в междупартийни разпри и скандали”, посочиха от дружеството чрез позиция до медиите. И допълниха:

“Отправянето на голословни намеци за каквито и да било връзки между компанията и някоя политическа партия, особено от страна на заместник-председател на българския парламент, е недопустимо и недостойно. Кадровата политика на “Лукойл-България” е неин вътрешен въпрос, който няма никакво отношение към скандалите, съпътстващи българския политически живот”.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Боко и Цвъко във филма „Добрия, лошия и злия“ ….
    Стар сценарий разигран от посредствени актьори

  2. Парцаля Борисов и айдуците му от свинефермата герб трябва да бъдат заличени, само така България ще бъде спасена.

  3. Г-н Цветанов, подаването на оставка е личен акт и не виждам как ПГ на ГЕРБ+ОПГ може да забранят на Д.Д. да напусне парламента. Това е рецидив отпреди 10 ноември , когато партията-майка разполагаше със съдбите на хората и ако някой напуснеше БКП , това означаваше, че той нямаше да си намери работа доста време. Сега е демокрация. Изведнаж се явяват Цветанов и Цвета Караянчева и казват „Ние няма да позволим Делян да напусне НС “ А Цвета каза категорично „Дори да подаде втори път оставка ,ние няма да му позволим!“ Кратко и ясно, категорично по тодорживковски.

  4. От 10 …един напуска и 9 гербелии остават…става ли така в таз корумпирана герберска игра

  5. Tuk ne tryabva da ima ostavki a PROKURORI! Kraino vreme e selskite tarikati kradyasti ot nas danakoplatcite i razigravashti ni selski BKP filmi da idat po zatvorite kato selskite svinari predcite si za DA STANAT HORA kakto beshe kazal tehnia poeti skapaniak.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.