Премиерът Бойко Борисов предупреди: Дунав и Черно море са зона на конфликт (обзор)

Властта действа мудно и нерационално по отношение на модернизацията на флота, каза президентът Румен Радев

Почетоха наши моряци, спасили еврейски бежанци

Дунав и Черно море стават зона на изключителен конфликт и много усилия трябва да полагаме българските политици на всички нива, да не се допуснат в Черно море военни действия. Това каза премиерът Бойко Борисов при участието си в тържественото събрание по случай 139-годишнината от създаването на Военноморските сили на Република България във Варна. “Подготвени сме, но ролята на тази подготовка е да бъде възпирана възможността за конфликт. Ще използваме цялата си дипломация и енергия да ги запазим и само да участваме в учения”, отбеляза министър-председателят Борисов. И още:”Силен е този политик, който върне живи и здрави войниците и не ги вкарва във война. Добра война няма, има герои – да си ги запазим живи и здрави”. Премиерът подчерта, че страната ни е горда с Военноморските ни сили и с всички, които служат в Българската армия и отбеляза отличното представяне на българските военни в мащабните учения с международно участие и в съюзническите операции.

“Значението на Черноморския регион, в който се преплитат разностранни интереси, расте. Растат и изискванията към ВМС, ще трябва да решавате сложни задачи с остаряла техника и при остра кадрова криза, но и да внедрите новото оборудване, което ВМС заслужава”, поздрави курсантите от своя страна президентът Румен Радев.

“Властта действа мудно и нерационално по отношение на модернизацията на флота и въоръжените сили. Ако и тази година се повтори сценарият от миналата – гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък, който да се похарчи по неясни механизми и критерии”, каза държавният глава.

На финала на визитата си на Морска гара държавният глава откри с военна церемония паметна плоча, отдаваща почит към повдига на българските моряци, спасили хиляди еврейски бежанци в годините на Холокоста. С кораби по море към Обетованата земя наши екипажи са превозили над 10 500 души, съобщиха инициаторите от ОЕБ “Шалом”-Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика