Премиерът Бойко Борисов след инспекция в Смолянско: От папата до Белия дом дадоха оценка за България (обзор)

Премиерът Бойко Борисов направи инспекция заедно със зам.-регионалния министър Николай Нанков на пътя Кричим - Михалково - Смолян и разговаря с местните.

Работниците трябва да ги пазим като зеницата на очите си, каза министър-председателят

По пътя минават над 100 тира за 24 ч

“Изпращаме успешна година, с голям ръст на икономиката, стабилни финанси, с трайно повишение на доходите. От папата до Белия дом най-важните хора в света дадоха оценка за България, имаме етнически мир, а регионите са в растеж”. Това заяви премиерът Бойко Борисов при инспекцията на ремонтираните над 36 км от третокласния път III-866 Кричим - Михалково - Смолян.

“Добър ден, как сте, лъвове? Довършвате - става ли добре?”, попита премиерът работниците, а те отговориха: “Е, как!”. “Догодина по това време ще има още един пробив до Гърция, което е изключително важно за туризма”, отбеляза Борисов. “Ето, какви хубави спирчици, мостчета”, каза премиерът и припомни колко тесен е бил пътят по трасето за Михалково. Множеството от селото с минералните извори искрено се зарадва на визитата на министър-председателя. “Да сте жив и здрав, свалям си шапката пред вас от благоволение!”, каза развълнуван възрастен мъж на Борисов. А премиерът му стисна ръката: “И аз съм селянин от Банкя като теб!”.

Малко преди да спре джипа, Борисов предупреди полицай, охраняващ реда, да не прави компромиси и всички кметове, областни управители и политици от ГЕРБ, дошли на инспекцията, да спират на обозначените места. Причината - да няма задръствания и пътят да не се затваря, за да могат хората да пътуват нормално. “Ако ли не, на високопоставените гости - актове!”, отсече Борисов. И сам спря на отбивка по ремотираното трасе.

“Това е изключително важен пробив за Смолян, за бизнеса, за целия регион, за туризма. Беше дупка до дупка, нито беше укрепен. Всичко вече е с нови мантинели - 30 километра, с бетонни стени направено. Ето и мрежи - за да може да предпазват напролет, като дойдат срутищата”, отбеляза премиерът Борисов. Той изтъкна, че стотици хиляди тонове скална маса е била изнесена и след това е била изградена мащабната подпорна стена.

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че строително-ремонти дейности по участъка приключват за по-малко от 8 месеца. По думите му преди това е имало изключително тесни трасета, по които не е могло да се завива. А в момента и пешеходците се движат спокойно, заради разширения и направени тротоари.

Догодина по това време ще има още един пробив за Гърция - към ГКПП Рудозем-Ксанти, което ще е от изключителна полза за бизнеса.

“Правителството е насочило вниманието си към Родопите, Северна България и Северозапада, за да се гарантира развитието им”, отбеляза още Борисов.

Пред кметове и жители Борисов бе категоричен, че шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова има голям принос за новия разширен път. А навсякъде питаше работниците дали са им изплатени навреме заплатите навреме. След като получи утвърдителен отговор, каза: “Работниците трябва да ги пазим като зеницата на очите си, защото те правят БВП!”.

От минералните извори “Михалково” му благодариха за новите транспортни връзки, които развиват бизнеса в региона. Местните му докладваха, че над 100 тира на денонощие минават по асфалтираните шосета.

Менделсон

Николай Нанков вдига сватба през май

По време на инспекцията Борисов съобщи, че зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който го придружаваше, ще вдига сватба през месец май. “Ще ходим до Асеновград за рокля”, усмихнато съобщи Борисов. Но се оказа, че в Пловдивска област бави плащането на парите за отчуждаване на имоти по трасето за Куклен. “Платете ги, какво чакате? Къде е Коледната любов, малко са, ама дай пари!”, каза премиерът.

А в духовит тон строители му отговориха: “Е, то Дядо Коледа е един!”, очевидно имайки предвид Борисов. Премиерът обяви, че сутринта се е чул с финансовия министър Владислав Горанов и приходната част в бюджета е много добра.

Проектът Кричим-Михалково-Смолян

С 10 подпорни стени и високоякостни мрежи

Участъкът, на който министър-председателят Бойко Борисов направи оглед, е разделен на два лота - 22 и 23. Лот 22 започва от кръстовището за стената на яз. “Цанков камък” при Михалково и преминава покрай язовир “Въча”. Шосето е над 36 км от третокласния път III-866 Кричим - Михалково - Смолян и е с дължина 21,1 км. Той вече е с нова пътна настилка, подобрено отводняване, нова маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Ремонтиран е и мостът над река Чурековска в село Михалково. По проекта са изградени 10 подпорни стени с различна височина от 2 до 6 метра. По трасето са монтирани високоякостни мрежи за предотвратяване свличането на камъни и земни маси.

В лот 23 е участъкът от изхода на Кричим до яз. “Въча”. И в този участък са изградени подпорни и укрепителни стени с различна височина, укрепени са откосите с високоякостни мрежи. В този участък са ремонтирани 4 големи мостови съоръжения и тунела “Кричим”, с дължина 130 м. Тунел “Кричим” е изграден през 1963 г., като от тогава досега не беше ремонтиран. Съоръжението е с нова хидроизолационна и дренажна система, нова пътна настилка, тротоари, енергоефективна осветителна система и др.

Коментари

Задължително поле