Премиерът Бойко Борисов ще бъде на посещение в Гърция

Бойко Борисов и Алексис Ципрас (Снимка: Цветан Томчев)

Министър-председателят Бойко Борисов заминава днес на посещение в Гърция. В град Кавала той ще проведе среща с министър-председателя Алексис Ципрас и ще участва в церемония по подписването на Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“. Това съобщиха от Министерски съвет.

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави. Както "Труд" вече писа, проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

С изграждането на коридора ще се постигне пълна мултимодалност чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт. Проектът е с висока добавена стойност, като се очаква да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други големи пазари.

Меморандумът ще бъде подписан утре, 6 септември, от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и от гръцкия министър на инфраструктурата, транспорта и мрежите Христос Спирдзис.

В официалната делегация, придружаваща премиера, е включен и заместник министър-председателят Томислав Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика