Премиерът Борисов: Брутният вътрешен продукт ще се увеличи с минимум 10%, след като бъде готова магистрала "Хемус"

Снимки: МС

Министър-председателят не одобрява това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна власт

Брутният вътрешен продукт ще се вдигне с минимум 10%, след като бъде готова АМ "Хемус". По "Марица", по "Тракия", по "Струма" от инвеститори в момента няма работници, в Димитровград и в Хасково събират от по 100 км работници. Това каза премиерът Бойко Борисов при проверка на новия участък от АМ "Хемус" край Яблъница, на която присъства и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"За 2 седмици, от както символично направихме откриване на отсечката, вече има видим напредък и до 2020 година автомагистралата ще бъде готова", заяви Нанков.

"Целта е да изпълним проекта и максимум до 2022 да съединим магистралата с Търговище. Навремето така са направили, знаете как са се раздавали земеделските земи, и това ни бави. Ще видите и за Плевен, и за Ловеч как ще стане. Ще има толсистема за "Хемус". Всички пари които се дават за тези съоръжения трябва да се изплащат. Въпросът е да го направим така, че тежкият трафик, който най-много износва пътищата, да си плаща за тях. Едно е да поддържаш две ленти зимно време, друго е 6, или в София 12, така че тол системата е справедлива и вчера на срещата ни с превозвачите няма някой, който да е против нея", категоричен е Борисов.

"Тези пари ще са за ремонт на старите пътища. Правим мостовете на "Хемус", от 37 години не са правени дори частични ремонти, сега на практика правим нови", добави министър-председателят.

"Тези градове на север - Севлиево, Габрово, Плевен, та чак до Дунава ще потънат в забрава. Много красиво, но за селски туризъм. Да дойдеш да се порадваш и да си заминеш. Тези хора ще потънат в забрава, нямат поминък. Виждате - в Южна България се събират работниците от няколко населени места, защото има пътища. Затова е важно и тук да имаме обходи", добави премиерът.

"Ако сме търпеливи, август ще започнем два лота Велико Търново - Русе. Парите сме ги заделили в отделна сметка. Ако иска някой да ги вземе след нас. Но мисля, че до тогава ще сме ги усвоили", отбеляза Борисов.

На въпрос дали одобрява проверките от главния прокурор Сотир Цацаров на бивши политици премиерът заяви, че това вече се прави от доста време. "Прокурорът само огласи това което се прави от много време. Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна власт. За това се борехме - съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние – другите власти, си гледат всеки своите задачи. Но така са решили - така правят", заяви той.

"Аз не викам магистратите един по един при мене. Има Висш съдебен съвет, има начин, по който се избира, президентската институция може да одобри или да не одобри, тогава влиза в сила нейната роля. Аз не отговарям за действията на президента. Аз отговарям на тази ливада след 2 години да има завод. Сега отивам и в Шумен, където пак откриваме завод. Една държава се гради с труд. На времето с труда на хората са правили проходи. И сега ги ползваме и ние. Това, което правим ние днес, ще го ползват след 50-60 години", добави Борисов.

"2 години от "Младост" до "Тракия" не можем да отчуждим. И тази сутрин задръствания. От шест платна влизаш в две. Ще събираме участъците от "Хемус" и ще останат едни 75 километра, които ще опитаме да направим след това", каза още министър-председателят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България