Премиерът Бойко Борисов: Българи си очерниха държавата по най-брутален начин

Сини и червени политици се скъсали да пращат имейли на Запад, ще има сериозни разговори с ЕНП

Българи си очерниха държавата по най-брутален начин, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет за арестувания за убийството на Виктория Маринова Северин Красимиров. Да се радват от такова най-тежко престъпление и че ни подреждат до Словакия и Малта..., заяви Борисов и каза, че "разни сини и червени политици" се скъсали да пращат имейли на Запад какво се е случило.

Благодаря на тези от журналистите, които коректно заявиха, че трябва да се изчака, за да се види дали убийството е свързано с работата й, каза още Борисов. Вие в момента сте не четвъртата, а първата власт - проявете съответната отговорност, призова премиерът. Такава свобода - да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема, мисля, че е факт, посочи той.

Борисов благодари и на отделните служители, прокурори и разследващи, както и на Института по психология и на всички граждани, които помогнали.

dsc_2750_resized-1024x678Искам да се обърна към разследващите журналисти. Още в неделя ви помолих да изчакате няколко дена, защото вие като разследващи журналисти знаете, че всяко прибързано изговаряне от страна на прокуратурата или МВР и дори от мен, когато съм подложен под натиск, течейки такова разследване, можеше да предизвика укриване на вещи, на извършител, коментира министър-председателят.

Той изказа благодарност и към трите федерални провинции, включили се в Германия. Утре Младен Маринов ще има възможност да благодари на Хорст Зеехофер (федералният министър на вътрешните работи на Германия, бел. ред.), каза още Борисов. Той разказа, че Северин е бягал през три германски провинции, докато бъде арестуван и специално благодари на техните власти.

Обявявайки каквото и да е от разследването, това щеше да го провали. Само че българи направиха така през тези няколко дни, че за България се говори така, както за Малта и Словакия. Да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин. Да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то в най-тежко престъпление - нападение на разследващ журналист, коментира премиерът.

Той обясни, че  задържаният за убийството ще бъде разпитан от немски съд, за да бъде екстрадиран. "Ние надлежно ще предоставим цялата ДНК информация, която имаме. Само в рамките на три дена това е свършено. В рамките на три дена прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно. Сини и червени политици се скъсаха от мейли и да ходят да обясняват в Брюксел и в Щатите какво се е случило в България. Мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай", заяви Бойко Борисов.

Знам, че в Брюксел сега доста хора ме гледат. Аз умишлено не разговарях с тях тези дни, защото очаквах, че това, което са ни учили - не само на правосъдие, разследване и действие на полицията - да не се обвинява никой, до категоричното доказателство, че това е виновникът. Те ни разсипаха от тиутове, коментира още премиерът.

Ще имаме сериозен разговор в ЕНП, като отида там, заяви още Борисов по случай етикетирането на убийството на телевизионната водеща като посегателство срещу свободата на словото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика