Премиерът Борисов: Всички медицински лица, които са на първа линия срещу коронавируса, ще получават по 1000 лева

Снимки: Пламен Стоименов

Президентът Радев: Само с ограничения, забрани и наказания не можем да излезем от тази криза

30 години българите се спасяват поединично, но смъртоносната епидемия напомня на всички по света, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност. Това каза президентът Румен Радев в изявление в Гербова зала на "Дондуков" 2 след среща с премиера Бойко Борисов и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

С министър-председателя и председателя на Националния оперативен щаб обсъдихме предприетите от правителството действия. България и светът преминават през тежко изпитание. То налага пълна мобилизация на материалните ресурси и моралните сили на обществото. Епидемията ще подложи на изпитание здравната система и всички социални системи на държавата, каза Радев.

Той изрази своето уважение и подкрепа към медиците. "Нашето оцеляване зависи от техния професионализъм, нравстеност, техническо обезпечаване", каза още Радев. По думите му това трябва да бъде неотменен ангажимент на държавата.

30 години българите се спасяват по единично, но тази смъртоносна епидемия, която покосява най-слабите и възрастните напомня на нас и всички по света, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност, заяви още Радев.

Строгите мерки ще бъдат от полза само, ако всеки един осъзнае техният смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса. Извънредното положение е с едномесечен срок и аз го приемам като временна мярка, въпреки критиките си към начина, по който беше въведен. Моят призив е да не се поддаваме на паниката. Българските институции работят във формсмажор и трябва да проявяваме разбиране към техните усилия. В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите, допълни Радев.

Тези ограничителни мерки са изключително важни. Те са животоспасяващи. Само с ограничения, забрани и наказания не можем да излезем от тази криза като пълноценно и истински здраво общество. Здравната криза поражда сътресения в икономиките и в социалната система, тя оставя на изпитания малкия и средния бизнес, каза още държавният глава.

Всяко медицинско лице, което е на първа линия и работи по справяне с коронавируса, ще получава по 1000 лева, обяви премиерът Бойко Борисов.

Абсолютно съм солидарен с това, което каза президентът, с неговите изводи и заключения за единството. Това, което към момента правим и запознахме президента - в спешен порядък, най-спешното в момента, е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, санитарите, лаборантите, всички, които работят в тази сфера. Това, което обсъдихме - по 1000 лв. на медицинско лице. Няма да ги делим на доктор, лекар и лаборанти, допълни министър-председателят.

"На първо място трябва да мислим за пенсиите, за заплатите на лекарите, армията, полицията. На всички, които осъществяват в момента със своята дейност реда, сигурността и здравето. Има увеличение на прага на държавната помощ, така че през социалния фонд всички, които в болнични или фалират като компании, да могат през него да бъдат защитени", обясни Бойко Борисов.

"Щетите, които се нанасят на икономика и населението са в цял свят. Нито една държава в момента не е предложила конкретна мярка. Причината е, че лекарите не могат да кажат за колко време ще се справим. Всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време, за да защитим държавата", каза още премиерът.

Той заяви, че ежедневно ще предоставя на президента Румен Радев мерките и разчетите, които правителството прави, за да може институциите да бъдат единни.

Коментари

Задължително поле