Премиерът Борисов: В Родопите от 100 години манастир не е правен, оставям изводите на тези преди мен

Министър-председателят Бойко Борисов посети днес манастирския комплекс „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали. Той инспектира строителните дейности по възстановяването на светата обител.

Правителството отпусна общо 1 милион лева за строежа на манастира в града - 800 хиляди лева през 2015 г. и 200 хиляди лева през 2017 г.

„В Родопите от 100 години манастир не е правен. Оставям изводите на тези преди мен, които обичат да приказват. Ние без много да приказваме - строим църкви и манастири и то в сърцето на Кърджали и в същото време с нашите братя мюсюлмани поддържаме прекрасни отношения“, каза премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че през октомври очаква манастирският комплекс да бъде изцяло завършен, съобщават от МС.

„Могло е да го направят и преди 10 години и преди 20 и преди 30 години е могло, но никъде не са направили“, заяви още министър-председателят.

„Първият параклис тук е от VII-VIII век“, посочи отец Николай, който служи в храма при манастира. Той подчерта, че помощта от правителството за възстановяването на манастирския комплекс е важна за православната общност в региона.

„От Смолян до Ивайловград манастири няма. Това е исторически момент“, каза отец Николай и допълни, че първите разкопки на историческия за региона манастир са започнали още през 1932 г.

Коментари

Задължително поле