Премиерът Борисов в Южна Корея: Вие направихте геройство, не съм вярвал, че таекуондото ще стане олимпийски спорт

Кадър от фейсбук

България и Корея споделят една обща съдба по отношение на таекуондото и в тази област отношенията ни са изключително близки и добри, това заяви премиерът Борисов, който посети дома но световната академия на таекуондото в Сеул. Това е официалната организация, която управлява таекуондото и е основана от правителството на Република Корея през 1972 г. Организацията е и под надзора на министерството на културата, спорта и туризма.

Благодаря за поканата, за домакинството. До 90-те години, докато беше режимът в България, то беше забранено. ние тренирахме нелегално, Нашият боен клуб беше маскиран като танцов състав. после вече, като дойде демокрацията, по-младите се развиваха. Вие направихте геройство, самият аз не съм вярвал, че таекуондото ще стане олимпийски спорт, но вие се преборихте, каза още премиерът.

За радост сега много млади хора в Бъглария тренират, медали имаме, отбеляза министър-председателят.

Таекуондото за първи път става олимпийски спорт на лятната олимпиада в Сидней през 2000 г., като за първи път е бил демонсрационен спорт на олимпийските игри в Сеул през 1988 г.

Днес таекуондото е световно бойно изкуство в 203 страни и се практикува от 80 млн. души. По време на световното по таекуондо през 2017 г. България за първи път печели медал - бронз за Владимир Далаклиев в категория до 68 кг.

Коментари

Задължително поле