Пожар избухна на два кораба в Черно море, 10 души загинаха

Легализиране на проституцията и притежаването на оръжие иска главният прокурор на Украйна

Великомъченик Славиша

На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Държавата клечи пред Тома Белев и жена му „Еколозите“ усвояват 100 милиона евро за биоразнообразие

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Премиерът Борисов: Мазутът от „Мопанг“ ще се изпомпа и корабът ще продължи да бъде атракция

Мазутът от „Мопанг“ ще се изпомпа и корабът ще продължи да бъде атракция, това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира на място как върви подготовката за операцията по източване на мазута от потъналия преди 100 години кораб.

Той посочи, че е възложил на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и Изпълнителната агенция „Морска администрация“ да започнат незабавни действия за отстраняване на замърсяването.

След като говорих с водолазите възложих на министъра на транспорта, на морска администрация, говорихме с водолазите, с кметовете, тъй като знаете екологията винаги е била водеща за нас, а и туризмът е едно от препитанията в региона. Вчера на оперативно заседание взехме решение, осигурихме финансиране, за да може незабавно да влязат, когато времето позволява, спазвайки всички мерки за безопасност, каза премиерът.

Методите, които бяха ни предложени, като се започне от бетонен саркофаг до какво ли не, накрая със специалистите стигнахме до решението, че трябва с наличната техника,  с наличния човешки капитал, с необходимото финансиране, да се изпомпат, за да може след това той да продължи да бъде атракция и за водолазите, които си го обичат. Това е американски кораб, знаете, още от 20-а година и водолазите, и въобще хората, които се занимават с подобен вид туризъм, си го обичат, коментира Борисов.

Надали това е първият кораб с разлив в света, специалистите казват, че могат да се справят, от мен това, което се иска, от министъра и от правителството – да осигурим средствата и създадем организацията, е направено. Оттук нататък трябва да се доверим на специалистите, заяви премиерът.

Искам да благодаря на всички водолази, това е грижа за екологията, бързо се обадиха, бързо взехме решение, бързо помогнаха и с доброволски труд, допълни премиерът.

От Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и водолазния екип съобщиха, че в момента течът е спрян и от кораба не изтича мазут, както и че днес времето не позволява да започнат действията по източване на потъналия плавателен съд. Министър-председателят Борисов подчерта, че работата по премахването на мазута ще започне веднага щом условията го позволяват и че в момента категорично е спрян течът, което не налага спешното пускане на водолази, които да рискуват живота си.

В сряда на оперативно заседание на Министерския съвет беше одобрен план за действие във връзка с потъналия кораб. Отпуснатите средства за справяне с проблема възлизат на 2,454 млн. евро. Сумата ще се използва за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е предвидена за максималния срок на работа – над 50 дни, при хипотеза за пълни резервоари – 650 тона мазут.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Изглежда, че най-после проблемът с разлива на мазут и замърсяването на морето и плажа ще се реши. И то – благодарение на личната намеса на другаря Бойко Борисов!!!!! Странна държава – какъвто и проблем да възникне, докато не се намеси лично премиера, не се решава и това си е!!! Да живейййй другаря Борисов!!!!! Да живeййййййй ГЕРБ !!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.