Премиерът Борисов не дойде в НС за избора на Марияна Николова

От БСП настояха да бъде повикан в залата

Премиерът Бойко Борисов не дойде в парламента, където в момента ще бъде гласувана оставката на вицепремиера Валери Симеонов и кандидатурата на Марияна Николова да заеме неговия пост.

Пленарното заседание започна с кворум от 129 народни представители.

От БСП заявиха, че липсата на премиера е проява на неуважение към законността, гражданите и конституцията и настояха той да бъде повикан в залата.

„БСП за България“ настоява министър-председателят да дойде в пленарната зала, защото той отговаря за всички действия на правителството. Министър-председателят предлага неговият състав по Конституция“, заяви Валери Жаблянов. Той уточни, че мотивите за освобождаването на Валери Симеонов трябва да станат ясни от устата на премиера Борисов. „Ние така и не разбрахме по какъв повод Валери Симеонов си тръгва“, допълни Жаблянов.

Внесеният от министър-председателя проект за персонална промяна в кабинета беше представен от вицепремиера Красимир Каракачанов.

По искане на Данаил Кирилов от ГЕРБ беше извършена поименна проверка на кворума. Отхвърлено беше процедурно предложение на ДПС оставката и изборът на нов вицепремиер да бъдат гласувани поотделно.

Думата за изказване поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова, но председателстващият заседанието Емил Христов вече беше обявил закриване на дебатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика