Борисов обеща избираемо място за СДС в евролистата на ГЕРБ

Владимир Кисьов, Бойко Борисов, Румен Христов и Цветан Цветанов след срещата между ГЕРБ и СДС Снимки: Пламен Стоименов

Разпоредил съм на партията, на Цветан Цветанов, на СДС да им се даде сигурно избираемо място, поне двама души да има в листата - убедени демократи, които като отидат в Брюксел да защитават каузите, които ЕНП проповядва. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с ръководството на СДС.

„На този принцип сме се спрели. Надявам се и други партии да подкрепят този съюз, защото той е в полза на българските граждани“, заяви Борисов.

"Най-старата партия с партията, която е нанесла най-много поражения на БСП - ГЕРБ, е нормално да си сътрудничат", каза лидерът на ГЕРБ на съвместна пресконференция след срещата.

"Щабовете да продължат да работят - плакатите, агитационните материали, но да им се даде сигурно избираемо място, поне двама души да има в листата от СДС. Убедени демократи, хора, които като отидат в Брюксел ще са убедени, че ще защитават каузите на Европейската народна партия. Надявам се и други партии да подкрепят този съюз, защото той е от полза на българските граждани", каза още Борисов.

"Истински се надявам, че всички български евродепутати там по важни за България теми ще се работи с всички, за да защитаваме българския национален интерес. Всеки ден има тема, която изисква все повече консолидация и всеки пратен там човек от съответната държава има голяма, голяма стойност. Така че мога само да ви окуража, имам прекалено много работа, за да мога да се занимавам повече с партийни дела тук", каза премиерът.

Това е първата среща с ГЕРБ, но констатирахме, че по отношение на европейската политика нямаме разминавания и ако участваме заедно на изборите, няма да има загуба на десни гласове. Това каза лидерът на СДС Румен Христов след срещата с ГЕРБ за европейските избори.

„Събитията се развиха динамично след писмото, което получихме от председателя на ЕНП. Той призова да направим всичко възможно да обединим десните избиратели, за да можем да имаме по-голямо представителство в следващия европейски парламент“, коментира той.

„С ГЕРБ констатирахме, че нашите евродепутати, представител на СДС и на ГЕРБ, твърдо ще бъдат в групата на ЕНП“, заяви Румен Христов.

„За нас от СДС, като най-старата формация член на ЕНП, сътрудничеството с най-голямата партия, член на ЕНП за евроизборите, е нещо нормално и логично. Ще продължим да работим в тази посока. Предстоят и други срещи“, посочи лидерът на СДС. „С тази първа среща смятаме, че бихме могли да намерим общи точки за съвместно явяване“, каза още той.

"Форматът ЕНП е изключително важен за нас, има огромен залог за бъдещето на Европа", каза още Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ припомни, че с Румен Христов се познават от времето, когато Христов е бил в центъра по психология на МВР, а Борисов по това време си е пишел дисертацията. „Едно 23-годишно познанство и приятелство обяснява защо сме тук“, изтъкна той.

„До ден днешен му казвам председателя. Като ме избраха за кмет на София, нямах нито един общински съветник. Две години работихме така, че ме преизбраха пак, за което винаги съм му благодарил, защото правехме принципна политика, такава, че софиянци е подкрепиха и ми дадоха втора възможност“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика