Премиерът Борисов в Албена: С 15 млн. лева ще субсидираме чартърните полети в туризма

Държавата ще субсидира с 15 млн. лева чартърните полети за стимулиране на туризма в страната. Това заяви в Албена премиерът Бойко Борисов, който заедно с вицепремиера Красимир Каракачанов и финансовия министър Владислав Горанов преряза лентата на новата конгресна зала „Перуника „ в елитния курорт.

Министър- председателят поиска браншът заедно с Министерството на туризма и НСОРБ да обмислят плана за дотацията за следващия сезон. Изведнъж тази година попаднахме в доста нелоялна конкуренция със стимулирането на чартърните полети от страна на нашите съседни държави, каза Борисов. Трябва да има смисъл да се дотира, държавата да раздели разходите с местната власт, но и трябва да избием тези средства, каза още премиерът. Той посочи, че тези пари са от бюджета и всички данъкоплатци трябва да знаят защо се дават.

”Аз имам един ангажимент към Албена и Варна и си го изпълнявам, това е магистрала „Хемус”, която ще доведе допълнително туристи. Албена е един положителен пример, но много самостоятелен. Приватизацията показва, че моделът е успешен и 50 години курортът продължава да бъде пример-без застрояване, презастрояване, с кортове, игрища и зали”, похвали премиерът курорта, който утре навършва точно половин век. Борисов посочи, че до 10-15 дни ще бъде пусната отсечката до Ябланица, което ще съкрати пътя до морето с поне 25 минути. До 2021 г. ще се строят, трасират и асфалтират и останалите отсечки. „Хемус” е изключително важна за Северна България, подчерта Борисов. Той припомни, че има над 10 млрд. лева във фискалния резерв след строежи, увеличение на заплатите с 10% и др, а след правителството на Орешарски са останали само 3 млрд. лева.

За 22 години от раздържавяването на Албена приходите на частната компания са над 1.6 млрд. лева, собствените инвестиции са над половин млрд. лева. Внесените данъци в бюджета са над 141 млн. лева, в общинската хазна - 30 млн. лева, а 44 млн. лева са разпределени за дивиденти на акционерите. Т.н спящи акции са само 1%. Данните посочи председателят на Борда на директорите на „Албена „АД Радосвет Радев.

Коментари

Задължително поле