Премиерът Борисов: Повишеният кредитен рейтинг на България отговаря на много атаки към нас (ВИДЕО)

Снимки: Юлиан Тодоров

Страната ни е с най-висок кредитен рейтинг на Балканите, заяви министър Горанов

Стандарт енд Пуърс е най-голямата международна рейтингова агенция. Този рейтинг отговаря на много атаки към на нас, обяви на брифинг премиерът Бойко Борисов.

Най-големите специалисти казват по тази тема, че сме с по-добър рейтинг от всички на Балканите. Те казват, че имаме: устойчиво икономическо развитие без макроикономически дисбаланс, Стабилен напредък по присъединяването към ИЕРЕМ 2, изтъкна Борисов. Този напредък вляво няма да го разберат, но това е посланието към нашите приятели в център-дясно, каза премиерът.

След голямата криза и фалита на КТБ ние успяхме не само да си върнем положителния кредитен рейтинг, но и да покажем на нашите партньори, че страната ни е стабилна в икономически план. Това дава и по-голяма сигурност за инвеститорите, отбеляза премиерът.

"Преди година никой не вярваше, че ще направим всичко възможно да влезем в чакалнята на Еврозоната. Това означава стабилни финанси. Това означава стабилна банкова система, контрол върху банковата ни система. Показваме стабилен напредък", каза Борисов.

Кредитните агенции споделят оценките за макроикономическото развитие на страната до края на тази година. Оценяват се положително всички структурни реформи за присъединяването на ИЕРЕМ 2, заяви от своя страна финансовият министър Владислав Горанов. "С това повишаване на кредитния рейтинг достигаме най-високия кредитен рейтинг на Балканския полуостров", добави той.

След кризата в КТБ успяхме не само да възстановим кредитния рейтинг, а и да увеличим перспективите. Нашите партньори ни имат доверие. Това е добра отправна точка за дебати за бюджета, каза още Горанов.

Коментари

Задължително поле