Премиерът Борисов поиска строго наказание за нападателите на репортера Димитър Върбанов

Премиерът поиска строго наказание за нападателите на репортера Димитър Върбанов.

Телевизионният журналист е в болница след нападение от служители на склад във Велико Търново, които са обект на негово разследване. Репортерът Димитър Върбанов е бил пребит, докато е снимал продължение на разследване, свързано със склад за храни с изтекъл срок на годност. В момента е настанен в Неврохирургията на Великотърновската болница с множество травми по главата и ръцете, но без опасност за живота. Полицията и прокуратурата започнаха разследване по случая.

Премиерът Бойко Борисов е поискал спешно да му се докладва за разследването на случая с журналиста Димитър Върбанов и виновните за нападението да бъдат най-строго наказани. От Ню Йорк, където е на посещение за участие в сесията на Общото събрание на ООН, министър-председателят коментира инцидента.

"Разговарях с Терзийски, директора на полицията. Той е в Хага. Да кажем, че в 2 или 3 през нощта българско време. Дал съм им час и половина срок да ми докладват - арестувани, задържани, съответно, побойниците и с цялата строгост на закова да бъдат наказани. Така че надявам се и прокурорите бързо да повдигнат обвинения, разбира се, по всички правила на наказателния закон. Това е недопустимо. Знаете, аз само за кимване или намек към журналист махам депутати от парламентарната група. Такова нещо не може да се толерира. Трябва да сме изключително непримирими към такива деяния", заяви премиерът.

Министър-председателят коментира пред представители на българските медии разговорите и срещите си по време на форума със световни лидери.

"С президента на Украйна Петро Порошенко е обсъдено предстоящото посещение, което се подготвя с вицепремиера Валери Симеонов за началото на октомври", каза Борисов. Той коментира и отношенията с Иран и Турция.

Имаме решение от Европейския съвет като цяло да не излизаме от ядреното споразумение. При тези санкции, при това отношение на Щатите, вече доста години в политиката, знам, че когато бъдат наложени санкции за компаниите и фирмите, които работят с Иран, ще видите как една по една държавите ще почнат да се отдръпват, заяви  министър-председателят.

„Санкциите от страна на САЩ са изключително и строги, и силни. В това отношение си преследват интереса докрая. Не знам кой би се наел така лесно да прекрачва санкции, наложени от САЩ. Вече веднъж видяхме какво се случи с „Южен поток“ при кабинета „Орешарски“. Как бързо върнаха договорите и приключи сагата с наказателната процедура от страна на ЕК, спиране на еврофондовете. Да, те не го обясняват по този начин, но така практически се случват“, коментира Борисов.

По думите му геополитиката е сложно нещо. „Виждате и от речта на президента Тръмп, пък и на всички останали, на лагери, лагерчета, много разделение. Но и за това тръгнах от икономическия форум. Дори в бизнеса, това което очаква Великобритания, при един твърд Брекзит, Европа ще доразклати не само Великобритания, но и ЕС. И с Тереза Мей като си говорихме тя също изрази голяма надежда от мен да работя колкото се може, тъй като има и много български граждани във Великобритания, да намерим мек вариант за Брекзит и да бъде добре за всички. Все пак има две-три седмици още да се работи“, допълни той.

„Днес от това, което слушах, особено за колкото повече електромобили, колкото повече чисти енергии се използват, това да се намаляват вредните емисии, вече стои в съзнанието на най-големите компании в света. Нашите индустриални паркове и икономически зони могат да станат достъпен център за производство. Завчера с премиера на Южна Корея се видяхме, тъй като няколко пъти му отказвам да му върна визитата. Казах му като направим завод, тогава идвам да го подпишем. За февруари се гласим да имаме подобна новина“, коментира Борисов.

Попитан за оценките към българското европредседателство, той заяви: „Като се започне от сръбския премиер, вчера всички колеги до един където и както ни срещнат казват едно и също нещо: „Благодаря за това председателство на България. За това, че сложи нашите теми на масата“. Словенският външен министър каза: „България толкова вдигна нивото на председателството“, че сме еталон в това отношение. Не само сме еталон, пример и за охрана на външната граница, за най-нисък външен дълг, за икономически растеж, просто има още много неща да се направят“, каза още Бойко Борисов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика