"Гардиън" за Борисов: В него все още има нещо от пожарникаря

Снимка: Архив

Няма по-добро място за живеене по света от ЕС, казва българският премиер Бойко Борисов, цитиран в международната версия на  британското издание „Гардиън“. Авторът Шон Уокър, който взе интервю от Норисов в София преди три месеца,  отбелязва, че той хвали дори Тереза Мей, но отговаря с по-голяма неохота на въпроси за корупцията.

Във време, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебността си към Брюксел, българският Бойко Борисов поема различен път, целящ да спечели благоразположението на Европа чрез обаяние и ласкателство, пише „Гардиън“. Заявявайки, че е бил навсякъде по света и може да каже, че няма по-добро място за живеене от ЕС, Борисов е внимателен да не критикува никой от европейските си колеги.

Дори Тереза Мей, разочаровала много европейски лидери след две години „напред и назад“ с Брекзит, получава положителна оценка. „Виждам всичките усилия, които Тереза Мей наистина полага, за да изложи своите аргументи пред всички останали 27 страни-членки, които оспорват доводите ѝ. Не бих желал да съм на нейно място. Но тя се бори твърдо“, казва Бойко Борисов в интервюто.

Запитан за различните виждания за бъдещето на Европа, изразени от френския президент Еманюел Макрон и унгарския му колега Виктор Орбан, Борисов отговаря: „Ние имаме българска визия. Някои аспекти съвпадат с вижданията на Макрон или Орбан, други не съвпадат“.

Шон Уокър пише, че Борисов се е подразнил от въпросите за корупция и реагира срещу твърденията, че не отговаря на въпроси на критични местни медии.

„Няма нито една медия, която да не е правила интервю с мен, и няма тема, която да не са обсъдили с мен“, изтъква Борисов.

Според Шон Уокър Борисов внимателно подбира думите, с които отговаря на въпросите, за да не обиди някой от европейските си колеги. Вместо да използва анти брюкселска реторика той предпочита да изтъква ползите, които България има, откакто е станала член на ЕС през 2007 г.

Този подход на Борисов се харесва на Европейския съюз, където мнозина предпочитат да не обръщат внимание на важни теми като корупция, пише още "Гардиън".

Изданието напомня, че в миналото българският премиер е бил пожарникар и бодигард. Той очарова хората с излъчването си на човек от народа, което до ден днешен му помага да се задържи на поста министър-председател. Борисов има черен колан по карате и се занимава професионално с футбол.

През 2013 г. Борисов подава оставка като премиер, заради протести, провокирани от високите цени на тока. Стигна се до сблъсък между недоволстващите и полицията, а премиерът заяви, че не може да понесе кръвта на народа по ръцете си. Той обаче се завърна като министър-председател година по-късно. В интервюто за "Гардиън" българският премиер обясни, че няма никаква жажда за власт и че се чувства като мъченик, който се е отдал на някаква кауза.

"Никога не съм си представял, че ще върша това, което правя в момента. Това е труден живот ако трябва да бъда честен. Всеки път когато се появи съмнение дали моето правителство си върши работата добре аз съм подавал оставка. Но всеки път стигаме до гласуване и хората отново избират нас. По тази причина не знам какво да правя", заявява Борисов.

Борисов използва скромния си произход както в България, така и на международната политическа сцена. По време на среща на върха в Европа миналата година, италианският премиер Джузепе Конте изтъкна, че е професор по право, за да се оплаче от начина, по който се водят преговори. "Аз съм бил пожарникар и не смятам, че това е начинът, по който трябва да преговаряме", пък му отговорил българският премиер, твърдят източници.

В Борисов все още има нещо от пожарникаря. По време на интервюто той многократно изтъкваше как успява да се справя с държавните дела извън работно време или докато пътува, пише "Гардиън".

Коментари

Задължително поле