Премиерът Борисов: Приносът на България за Западните Балкани се оценява от всички много високо

Приносът на България за Западните Балкани се оценява от всички много високо и неслучайно се радваха на нашето участие. Това заяви премиерът Борисов пред български медии в Ню Йорк.

"Започнахме с една конференция, която е за Западните Балкани заедно с президента на Хърватия, на Грузия, с външния министър на Грузия, много бивши президенти и министри. Всички заявиха, че очакват и занапред да продължим да подкрепяме европейската перспектива на региона", каза Борисов.

„Всички ние сме доста концентрирани върху процесите, които текат. Виждаме колко разединение има в Европа и партньорите ни по света“, допълни той.

Не мога да пропусна срещите ми с президента Махмуд Абас и премиера на Палестина. Доналд Туск беше между Абас и Биби Нетаняху. Близо час Абас обвиняваше Израел във всички грехове, след което Туск, в типичния стил на Европейския съвет, настоя за толерантност и мирно решение - всичко, коео и аз многократно съм защитавал. Веднага след него Нетаняху извади картите с обвинения към Иран, за хранилища за оръжия", разказа Борисов.

До края на октомври премиерът на Палестина ще дойде в България, както и Нетаняху, за да направим двустранно съвещание между двата кабинета на Израел и България, съобщи българският министър-председател. "Очакват всички колкото можем да съдействаме в този процес“, добави той.

За днес е предвидена речта на премиера Бойко Борисов пред Общото събрание на ООН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика