Премиерът Борисов: Разширяваме ГКПП Станке Лисичково (Обзор)

Бойко Борисов и Зоран Заев на съвместното честване на 115-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Снимка: Цветан Томчев

В Благоевград премиерите на България и Македония за втори път честваха заедно Илинденско-Преображенското въстание

Снимки: Цветан Томчев, ТРУД

„България и Македония смятат да разширят и модернизират граничния ГКПП Станке Лисичково и то в най-кратки срокове“. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Благоевград по време на официалната церемония за Илинденско-Преображенското въстание. На нея един до друг застанаха Борисов и премиерът на Македония Зоран Заев.

Събитието започна с шествие, организирано от ВМРО, което започна от паметника на Тодор Александров и стигна до паметника на Гоце Делчев. Шествието се предвождаше от мъже, облечени в четнически униформи и жени с народни носии.

Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва за загиналите революционери пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“

„Поколения политици проявяваха желание и успяха. Миналата година подписахме Договора за добросъседство. Миналата година отидохме заедно на гроба на Гоце Делчев в Скопие, заедно бяхме в Рим. Положихме огромна, но и тиха дипломация“, заяви Борисов.

Премиерът Борисов подчерта, че година след подписването на договора вече се усещат положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристическия поток. Преди церемонията Борисов се срещна на четири очи с премиера на Македония Зоран Заев.

„С България заедно ще градим мира и стабилността на региона. Искам да изкажа благодарност на гражданите, на премиера Бойко Борисов и на правителството за оказаната подкрепа, заяви премиерът на Македония Зоран Заев.

„България протегна ръка в най-тежкия момент за Македония, когато беше във вътрешнополитическа криза. Подадената ръка е на истински приятел“, каза още Заев. Той отбеляза, че страната му е пред историческия шанс да влезе в НАТО, както и получи покана за ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България