Премиерът: Северна Македония трябва да забрави антибългарската реторика, ако искат да вървят към ЕС и НАТО (ВИДЕО)

Атибългарската реторика, която Северна македония ползва трябва не само да бъде забравена, а да са убедени, че тя не е вярна, отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос на журналисти относно евентуалното присъединяване на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.

Вчера проведох среща с Християн Мицкоски (лидер на македонската ВМРО-ДПМНЕ) и с албанския ми колега. Неслучайно Мицковски вчера заяви пред медиите, че ЕС и НАТО са приоритет за ВМРО. Аз настоях това да бъде декларативно, защото за д може една страна уверено да върви към ЕС и НАТО всички основни системи и партии в тази държава трябва да са го декларирали и осмислили, коментира още той.

"Когато някой каже, че България е фашистки окупатор, това означава, че ние няма да помагаме по никакъв начин. Ние не сме били окупатор на никой и не трябва да се преиначава историята. Няма да допусна да се лепи такъв етикет на България. Прочитът на историята е такъв какъвто историците са го казали. Ние от векове сме го възприели. Големи български градове се казват Гоце Делчев и Сандански, така че компромиси с тези неща няма. Ако искат да вървят напред ясни са европейските перспективи, ясни са ценностите, които изповядваме и това е една от тях", категоричен е премиерът.

Борисов коментира също така, че с Хърватия догодина трябва да напаснем събитията с фокус върху европейската интеграция на Западните Балкани. През май 2020 г. Хърватското председателство организира в Загреб Среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Премиерът Борисов акцентира, че догодина България съвместно с Република Северна Македония ще бъде домакин на Берлинския процес, в който участват лидерите на Западните Балкани, на Германия, Франция, Полша, Италия, Великобритания. „Ще бъде един изключително голям форум“, изтъкна премиерът Борисов. Той припомни, че страната ни ще бъде домакин и на Процеса „Акаба“. „Заедно с краля на Йордания ще организираме две събития – за контратероризма и контрарадикализма“, добави българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов обобщи, че с хърватския си колега Андрей Пленкович трябва да реализират доста неща. „Трябва така да подредим събитията, че да си помагаме и всяко от тях да си има своята тежест“, посочи премиерът Борисов.

Пред медиите в Загреб министър-председателят Бойко Борисов подчерта още, че България е държава, която продължава да е пример не само за справяне с миграционния поток, но и за борба с контрабандата. Той припомни и добрата оценка - признание от DipNote, официалният блог на Държавния департамент на САЩ, за България, определена като съюзник, на когото може да се разчита.

Коментари

Задължително поле