Премиерът Борисов: След като България купи „Пантер“-и и „Кугър“-и, най-сетне имаме френски завод за авиочасти у нас

След като България купи „Пантер“-и и „Кугър“-и, най-сетне имаме френски завод за авиочасти у нас, заяви министрът-председателят Бойко Борисов по време на официалното откриване на завод за самолетни части, инвестиция на френската група „Латекоер“ край Пловдив.

България закупи най-модерните, скъпи и добри френски хеликоптери, най-сетне имаме френски завод за авиочасти, посочи Борисов. С това показахме, че е по-добре да сме партньори, както в ЕС, така и в България, да има производство и така най-добре с бизнеса да се скрепява приятелството, заяви премиерът.

„С това производство, с тези заводи, се прави брутен вътрешен продукт и ставаме по-независими от Европа“, заяви министър-председателят. Той поясни, че голяма част от инвестициите не се водят преки, защото не идват директно от Франция, а през търговските дружества, регистрирани у нас.

„Радвам се, че след като България закупи най-модерните, скъпи и добри френски хеликоптери, вече имаме завод за производство на авиочасти. Доказахме, че е по-добре да сме партньори в ЕС и България и да има производство“, подчерта българският премиер. „На тези инвестиции се радвам, а не на тези от 2008 г., които бяха в соларни паркове, бума в строителството, разпродаването на електроразпределителните дружества, американските централи, търговските вериги, чиито капитал излиза обратно от България“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

„Проблемът е с работната сила. Защото тези, които правят инвестиции, искат още работници“, заяви премиерът Борисов и посочи, че правителството полага усилия чрез програми за повишаване на квалификацията, както и с активната работа в училищата и образователния сектор като цяло. „Искат да се изказват нашите колеги от опозицията, аз ги разбирам, но нека да видят какво сме направили, да дойдат, да видят тук. Когато говорят за непрозрачна администрация, да дойдат и да питат тук чужденците. Злословейки за България, те не разбират, че това ще се върне като бумеранг при тях“, каза още министър-председателят.

Заводът за авиочасти е в индустриалната зона на Пловдив, на площ от 5 декара и ще произвежда елементи за вратите на самолетите Еърбъс 320 и 330, както и друго оборудване. Очаква се да бъдат разкрити 200 работни места.

Статията е редактирана на: September 12, 2018, 6:27 pm

Вижте коментарите (4)

  • Така е! Кат купувахме калашници имахме завод и за тях, кат купувахме самолети, щяхме да имаме завод в пловдив, кат купувахме газ, щяхме да имаме тръба за хъб. Благодарение на боко пак купуваме газ, ама тръбата за хъба ич я няма...

  • И в завода бачкаторите ще получават РЗ като във Франция може би мин 1750 E

    • не. както нашите ходят за по-евтинко в одрин, така и те идват да инвестират у нас.

  • За глупаците е важен моркова, за умните как да се пазят от тоягата. Де ти толко акъл от управниците? Както и да си въртят опашките (задниците) си оставаме последни по всички показатели в ЕС. На Франция и след сто (100) години няма да приличаме!

Този уебсайт използва "бисквитки"